Logo
Ispiši ovu stranicu

Ericsson Nikola Tesla predstavila dva projekta u vrijednosti od gotovo 11 milijuna kuna Istaknuto

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode za klimatske aktivnosti, održivi razvoj, zaštitu zraka, tla i mora, mr. sc. Marija Šćulac Domac Pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode za klimatske aktivnosti, održivi razvoj, zaštitu zraka, tla i mora, mr. sc. Marija Šćulac Domac

Ericsson Nikola Tesla (ENT) je predstavila dva nova projekta vrijedna oko 11 milijuna kuna, novu platformu za praćenje stanja u okolišu i laboratorij za razvoj novih IT rješenja u zdravstvu. Kompanija Ericsson Nikola Tesla je i službeno obilježila uspješan završetak dva projekta sufinancirana sredstvima Europske unije iz Operativnog programa „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“ u okviru natječaja RC.2.2.08 „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“.

Oba projekta, ukupne vrijednosti gotovo 11 milijuna kuna (10.936.535 kn) trajala su 16 mjeseci tijekom kojih su sudionici projekata pokazali kako učinkovita kolaboracija znanstveno istraživačke zajednice i gospodarstva.
Ovakva suradnja može dati kreativne i višestruko upotrebljive rezultate a njezina vrijednost je prepoznata i izvan hrvatskih granica.

Nositelj projekta „Integrirani hardversko-softverski sustav za praćenje mikrolokacijskih parametara stanja okoliša“ (IPPSO) je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), a projekta „Informacijska i komunikacijska tehnologija za generička i energetski učinkovita komunikacijska rješenja s primjenom u e-/m-zdravstvu“ (ICTGEN) zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), dok je zajednički industrijski partner na oba projekta kompanija Ericsson Nikola Tesla.

Na konferenciji za medije, okupljenima se obratio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof.dr.sc. Krešo Zadro, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode za klimatske aktivnosti, održivi razvoj, zaštitu zraka, tla i mora, mr. sc. Marija Šćulac Domac te ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, mr.sc. Nataša Mikuš Žigman.

pomocnik ministra znanosti

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof.dr.sc. Krešo Zadro

 

Aktivnosti IMI-ja od šireg društvenog interesa ukratko je predstavila njegova ravnateljica dr.sc. Ana Lucić Vrdoljak, o djelovanju FER-a i njegovoj važnoj ulozi u akademsko-istraživačkoj zajednici govorio je dekan fakulteta prof.dr.sc. Mislav Grgić, a o poslovnim izazovima i međunarodnim uspjesima Ericssona Nikole Tesle, njegova predsjednica mr.sc. Gordana Kovačević.

Projekt IPPSO za svoje temeljne aktivnosti navodi razvoj senzora i univerzlane elektronske platforme za komunikaciju senzorskih sustava s M2M DM (machin to machine) i nadogradnju sustava prijenosa i pohrane podatak putem te platforme. Projektom se želi pridonijeti održivom razvoju, posebice zaštiti okoliša s ciljem zaštite zdravlja. EU je sufanincirala ovaj projekt za 75 posto.

interes javnosti i medija

ICTGEN projekt je za svoj cilj imao poboljšati kapacitet sveučilišta FER-a za transfer tehnologije i komercijalizacije u područjima složene ICT usluge e-zdravstva i m-zdravstva te višemiedijske i druge umrežene usluge, energetsku učinkovitost mrežnih resursa itd. Vrijednost projekta iznosila je 5,4 milijuna kuna.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.