Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Optima Telekom ušla u klub najvećih tvrtki u Hrvatskoj zahvaljujući dobiti većoj od 100 mln. kn Istaknuto

Optima Telekom ušla u klub najvećih tvrtki u Hrvatskoj zahvaljujući dobiti većoj od 100 mln. kn

S ostvarenom operativnom dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki u iznosu 106,4 milijuna kuna, Optima je, prvi put u svojih deset godina poslovanja, ušla u klub najvećih tvrtki u Hrvatskoj koje godišnje ostvaruju operativnu dobit veću od 100 milijuna kuna.

Prvenstveno je to rezultat provođenja troškovnog restrukturiranja, a koje se očituje i u EBITDA marži prije jednokratnih stavki koja je porasla na 24,3 posto na kraju 2015. godine, što predstavlja povećanje od 5,4 postotna poena. Ukupni poslovni rashodi kompanije pali su za 11,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupni poslovni prihodi Optima Telekoma u 2015. godini pali su za 5,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a kao razlog tome navodi se smanjeni broj korisnika javne govorne usluge. S druge strane, Optima je na godišnjoj razini ostvarila rast prihoda od Interneta za 9,8%, te interkonekcijskih prihoda za 9,7% u odnosu na prethodnu godinu.

„Na ostvarenje ovako dobrog financijskog rezultata u velikoj mjeri su utjecale sinergije s Hrvatskim Telekomom na području upravljanja troškovima, kao i niz procesnih promjena. S druge strane, naš pojačani fokus na pružanje usluga pristupa Internetu, rezultirao je rastom prihoda u ovom segmentu, koji ujedno predstavlja okosnicu našeg budućeg poslovanja. Nastavili smo i s kapitalnim investicijama kako bi uskladili mogućnosti naše mreže s rastućim potrebama korisnika za sve većim brzinama pristupa Internetu. Tako smo tijekom 2015. u veći dio pristupne mreže implementirali VDSL tehnologiju.“ - izjavio je predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman

Zoran Kežman

Ostvareni rezultati omogućili su Optimi i daljnja kapitalna ulaganja koja su u 2015. iznosila 48,4 milijuna kuna. Sama kompanija ima i certifikate za upravljanje kvalitetom ISO 9001 i upravljanje informacijskom sigurnošću ISO 27001. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next