Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson pokrenuo inicijativu za pametne gradove budućnosti

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Gradovi postaju sve "pametniji" uz tehnološka rješenja koja pomažu rješavanju niza izazova. Postoji pet ključnih koraka za uspješnu transformaciju u pametan i održiv grad. Danas više ljudi živi u gradovima nego u ruralnim područjima, a Ujedinjeni narodi predviđaju da će se do 2050. godine gotovo 70 posto svjetskog stanovništva nalaziti u gradovima. Na pravim temeljima, gradovi mogu krenuti putem povratka investicija, ne samo u klasičnom smislu, već i u tri ključna područja: gospodarskom, društvenom i u području održivosti okoliša. 

Međutim, transformacije u pametne gradove su složene te zahtijevaju holistički pristup koji uključuje dugoročno planiranje, partnerstva i angažman. Najbolje šanse za uspjeh kreatori budućnosti gradova imat će ako transformaciju gradova temelje na pet ključnih odrednica: zajedničkoj viziji, strategiji i ciljevima; informiranoj i dobro povezanoj upravljačkoj strukturi; razvijenim organizacijskim kapacitetima; angažmanu svih relevantnih dionika te dugoročnim partnerstvima.

Stvaranje snažnih partnerstva s ICT kompanijama i nevladinim organizacijama s globalnom prisutnošću i vrhunskim profesionalcima, pogotovo u području sistemske integracije, gradovima može pomoći da ubrzaju transformaciju. Međutim, partneri moraju imati na umu i skalabilnost te kapacitet za vođenje dugoročnih projekata, kao i niz vještina, uključujući stručnost potrebnu za rad na svim razinama lanca vrijednosti pametnog i održivog grada. 

Svi koji žele saznati više o Ericssonovoj inicijativi za pametne i održive gradove mogu pronaći dodatne informacije na ovoj poveznici

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next