Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tvrtke koje se uskoro ne digitaliziraju će nestati s tržišta Istaknuto

Dejan Ljuština na Weekend Media Festivalu 2015. Dejan Ljuština na Weekend Media Festivalu 2015.

Sudjelujući u panelu "Digitalni biznis modeli" u sklopu ovogodišnjeg Weekend Media Festivala u Rovinju, Dejan Ljuština, član Uprave i partner za konzalting u PwC Hrvatska te lider za konzalting usluge u sektoru telekomunikacija i energetike u regiji Jugoistočne Europe je okupljenima rekao da se "Sveopća digitalizacija poput nezaustavljivog vala širi iz sektora u sektor i kroz vrijednosne lance te postavlja potpuno nova pravila poslovanja i nepovratno mijenja industrijske sektore. Velike su promjene već viđene u medijima, glazbi, telekomunikacijama i industriji putovanja. No promjene dolaze i u sektore trgovine, energetike, financija, hrane i pića. U novim uvjetima obilježenim digitalizacijom i inovacijom, nestaje sigurnost koju su donedavno tradicionalne velike korporacije uživale zahvaljujući svojim tradicionalnim pozicijama i svojom veličinom.

Kompanije koje ne iskoriste promjenu koju donosi digitalizacija će jednostavno nestati s tržišta. Prihvaćanje promjena koja se događaju i njihovo inkorporiranje u poslovanje kompaniji je conditio sine qua non daljnjeg uspješnog poslovanja na tržištu. Da bi se to realiziralo kompanije trebaju osmisliti nove digitalne inovativne poslovne modele orijentirane ka kupcu. Uspješni primjeri inovativnih kompanija poput Ubera, Airbnb-ja, Amazona i sličnih mogu dati dobre smjernice kompanijama u drugim sektorima.

Sljedeći korak je digitalizacija iznutra, tj. digitaliziranje operacija i procesa u cilju podizanja efikasnosti i ostvarenja veće brzine na tržištu. Bitna komponenta je i uspostavljanje digitalne kulture u organizaciji koja je bazirana na poduzetništvu, međusobnoj suradnji i neformalnoj kulturi u kompanijama.

S obzirom na promjene u zanimanjima i profilu radnih mjesta, uloga države je također bitna, jer je obrazovni sustav u Hrvatskoj u potpunosti neprilagođen budućim potrebama tržišta - trenutno proizvodi zanimanja koja će nestati u sljedećih 5-10 godina. Globalno, 80% postojeći radnih profila će nestati uslijed digitalizacije, a pojaviti će se novi radni profili budućnosti. Stoga trebamo školovati mlade ljude za zanimanja budućnosti, a to su inženjeri, znanstvenici, pravnici, djelatnici u naprednoj zdravstvenoj skrbi itd.

Globalno, upravo svjedočimo početku 4. industrijske revolucije koju karakterizira Internet stvari, big data analitika, napredna robotika, umjetna inteligencija, pohranjivanje energije i 3D printeri. Četvrta industrijska revolucija posebna je zbog mnoštva utjecaja koji se međusobno značajno nadopunjuju – masovna povezanost, obilje podataka, demokratizacija informacija, proizvodi i usluge potpuno prilagođene točno kvantificiranom korisniku. Internet stvari će u velikoj mjeri promijeniti poslovanje, ali i svakodnevni život – kroz dostavu putem dronova koji će dostavljati znatno jeftinije nego postojeći načini dostave, praćenja i upravljanja zdravljem koje će eliminirati 80% vremena potrošenog u zdravstvu, pametnog mjerenja, unapređenje sigurnosti i karakteristika proizvoda poput npr. automobila, pametnih domova i mnogih drugih.

Da bi kompanije uspjele u ovakvom intenzivnom okruženju trebaju redefinirati svoje poslovne strategije koje će im omogućiti poslovanje u ovom digitalnom dobu. Velika promjena će se dogoditi u energetici, gdje će kombinacija nekoliko čimbenika – boljeg razvoja baterija, jeftinijih solarnih panela te poboljšanja u elektroenergetskim mrežama - dovesti do tektonskih promjena u lancu vrijednosti. Kompanije prvenstveno trebaju imati jasnu misiju, u potpunosti razumjeti svog kupca i razvijati proizvod ili uslugu koja će donijeti upravo onu vrijednost koji pojedinačni kupac ili društvo traži. Kada se to postigne onda je i monetizacija poslovanja neupitna."

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next