Menu

Kako uspješno razvijati mobilne aplikacije za više platformi

Kako uspješno razvijati mobilne aplikacije za više platformi

Uspješno razviti aplikaciju može predstavljati problem, pogotovo kad se uzme u obzir da se radi i za više platformi. Upravo probleme u razvijanju aplikacija za više platformi i kako biti uspješan tema su predavanja "Kako uspješno razvijati mobilne aplikacije za više platformi?"

Dobriša Adamec iz Citusa, ukazuje na problem s uspješnim razvojem aplikcija. Problem nije samo s fragmentacijom operativnih sustava na mobilnim uređajima, već i unutar pojedinog operativnog sistema. Jedan od najvećih problema je fragmentacija unutar Android operativnog sustava, gdje aplikacija može biti kompatibilna s Androidom na jednom mobilnom uređaju pojedinog proizvođača, dok na drugom se uopće ne želi pokrenuti.

"Kod developmenta za mobilne uređaje, web nije mrtav! Potrebno je i imati responzivni, tj. adaptivni web" - tvrdi Ivan Curić
iz Citusa. Druga opcija je nativna aplikacija, koja se može pogoniti samo na jednom operativnom sustavu. Treća je hibridna
aplikacija, koja se primjerice može razvijati u Xamarinu, a kod aplikacije se može pokretati na više mobilnih platformi.

Četvrta opcija je HTML5, koji spada u dio weba. Svaka od opcija ima svoje prednosti, tako su primjerice nativne aplikacije brzog UI-a i performansi, s uvijek dostupnim API-jem, no nedostaje im dijeljenje koda za više platformi.

Rješenje za mobilni development leži u dobrom prepoznavanju problema s aplikacijom, tj. koja bi vrsta aplikacije bila
najidealnija za development. Svaka od mnogih vrsta nudi prednosti koje su prilagođenije određenim vrstama aplikacije, pa primjerice fitness tracker, koji zahtjeva veću kontrolom nad mobilnim uređajem, ne može biti temeljen na webu ili HTML5.

na vrh članka

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg