Menu

[INTERVJU] Marko Sever o mogućnostima Cloud rješenja i Windows Phoneu

Marko Sever na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch Marko Sever na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch

IT Biz Crunch: Fizičar ste po struci, znanost je nešto što se odmah asocira sa fizikom, radili ste u informatičkoj tvrtki, koliko je sve to bilo korisno u Vašem trenutnom poslu?
Marko Sever: Cijelo moje iskustvo i obrazovanje je bilo jako korisno da bih danas radio posao koji radim u našoj obiteljskoj tvrtki. Štoviše bez jednog i drugog mislim da ne bih mogao raditi posao koji sada radim. Znanost me naučila da jako pazim na sve detalje te kako pristupiti svakom problemu i naravno kako ga riješiti. Informatičke vještine mi jako pomažu da proširim naše mogućnosti i uvedem nove procese za koje bez informatike ne bi bili u mogućnosti provesti. Eko Sever je mala obiteljska tvrtka koja bez sadašnjih mogućnosti informatike određeni procesi u tvrtki bi bilo kudikamo kompliciraniji i teže bi se obavljali, a svakako bi bilo potrebno imati mnogo više ljudi zaposlenih. Implementacijom informatičkih rješenja omogućavaju nam se uštede i daljnji razvoj naših proizvoda i usluga.

IT Biz Crunch: Kako ste uopće, nakon specijalizaije u fizici, završili u IT-u? 
Marko Sever: Dok sam bio student Microsoft je imao Microsoft student partner program i to je nekako bio moj ulazak u IT. Fizika je jako povezana uz informacijske tehnologije, vi danas fiziku praktički ne možete raditi bez IT-a, a pogotovo programiranja i neke specifične stvari u znanosti jer je to toliko daleko došlo u smislu podataka pa mi je bilo prirodno da se povežem s IT sektorom. Jedan dan dok sam bio student sam dobio poziv da se svi zainteresirani javimo za voditelja akademskih programa u Microsoftu. Jako mi se svidjelo kad sam pročitao što bi sve ta osoba trebala raditi, pogotovo u takvoj firmi, i da pokušam što više znanja usvojiti, da vidim kako se to raditi, i gledao sam to na način da od Microsofta dobijem najviše što mogu u smislu edukacije i iskustva. Tu nije bilo puno razmišljanja, prijavio sam se, i tako završio u IT-u i ostao. 

IT Biz Crunch: Da li ste bili u mogućnosti inovirati radne i tehnološke procese unutar tvrtke koristeći informacijske tehnologije?
Marko Sever: Jesmo. Uvelike. Prvi dan sam prebacio cjelokupnu komunikaciju i kolaboraciju svih zaposlenika u našoj tvrtki u oblak. Bez toga ne bi bili u mogućnosti raditi kako danas radimo. Naša tvrtka se nalazi na mnogo lokacija te bez usluga u oblaku bilo bi puno teže raditi zajedno. Ovako svatko u bilo kojem trenutku može doći do svih informacije u našoj tvrtki. Uz mogućnosti oblaka sada ne moramo niti u jednom trenutku kupovati svoju opremu, niti rješavati problem sporosti internetskih providera, točnije skupih linkova. Sa uslugom u oblaku jednostavno nam se pruža da sve svoje poslovne procese možemo informatizirani te ih sve međusobno možemo povezivati i promatrati sve podatke kao jednu cjelinu. To radimo malim koracima, ali svakodnevno napredujemo prilikom čega snižavamo svoje troškove i povećavamo mogućnosti novih usluga i povećavanju prodaje.

IT Biz Crunch: Zašto je baš pao odabir na cloud rješenja i to baš za poljoprivrednu proizvodnju?
Marko Sever: Na oba pitanja je bio vrlo jednostavan odgovor. Kako sam dugo vremena radio u Microsoftu te sam se detaljno upoznao sa mogućnostima cloud rješenja, jer sam ga promovirao diljem zemlje, nije bilo teško odlučiti se sve prednosti koje ovakvi sustavi omogućavaju. Što se tiče zašto i tu je bilo jednostavan odgovor. U Eko Sever su se koristili informatički sustavi koji postoje od 2000., tako da je bilo vrijeme da se zamijene za novim tehnologijama koje su danas dostupne. Cloud rješenja omogućavaju da svaka tvrtka, pa tako i mala poduzeća koja su u poljoprivrednoj proizvodnji mogu imati sustave koji su do prije godina bili na raspolaganju samo velikim tvrtkama. Za mali trošak omogućeno nam je da možemo u svakom trenutku vidjeti svu komunikaciju, bolje upravljati sa informacijama unutar tvrtke, imati kolaboraciju bez obzira gdje se fizički nalaze svi zaposlenici te imati sigurnost svih podataka te backup koji si mi jednostavno ne možemo priuštiti bez usluge cloud rješenja. I uvijek imati najmodernije tehnološke alate za naše poslovanje.

IT Biz Crunch: Što je bilo najteže te koji su izazovi bili pred Vama?
Marko Sever: Najveće prepreke i izazovi su bili vezani uz moju obitelj i radnike. Bilo je potrebno educirati ih u korištenju svih tih novih alata koje sam preko noći, doslovno, uveo u naše poslovanje. Nije bilo teško, jer su bili upoznati sa radom u Microsoftovom okruženju te su samo morali malo se prilagoditi novim funkcionalnostima i izgledu novog sučelja, ali zato danas smo tvrtka koja uvijek koristi najnovije alate koji su dostupni na tržištu. Bacio sam ih u „vodu“ i vrlo brzo su proplivali u korištenju novih tehnologija.

IT Biz Crunch: Da li se stvarno moguće u potpunosti prebaciti na cloud rješenja ili i dalje koristiti lokalne resurse, barem neki back-up?
Marko Sever: Mi smo se u potpunosti oslonili na cloud rješenja. Od prvog dana. Evo, već više od dvije godine korištenja i apsolutno nikada niti jednog problema nije bilo. A prije korištenja cloud usluga, uvijek je bilo problema i stalno se nešto moralo krpati da bi stvari funkcionirale ili su jednostavno podaci bili nedostupni svima koji su trebali do njih doći ili je pak trebalo nekoliko dana da se dođe do podataka ako je neki sustav zaštekao, a događalo se da smo i podatke znali izgubiti. Tako da cloud nas je preporodio po tom pitanju. Niti u jednom trenutku nisam razmišljao o lokalnom back-upu, jer jednostavno smatram da sigurnost i zaštitu koje cloud rješenja imaju ja u svojem maloj lokalnoj tvrtki nikada neću moći postići, a ujedno smo dio EU, tako da sam siguran za sve svoje podatke i njezinu dostupnost.

IT Biz Crunch: Na droidconu u Berlinu su nam predstavnici Microsofta otkrili da imaju velikih problema s pronalaženjem developera za Windows Phone aplikacije. Tada, u lipnju, su rekli da su napravili aplikaciju koja može prenamijeniti Android aplikacije za Windows Phone. Funkcionira li to i znači li to konačan napredak za Windows Phone?
Marko Sever: Ono što je specifično, po mojem mišljenju, jest činjenica da koliko god vi investirali u neke stvari, one se teško mogu „primiti“. IOS i Android su uhvatili taj vlak pametnih telefona i intenzivno penetrirali na tržište s međusobno vizualno dosta sličnim sustavima, a s druge strane ne toliko drukčijim od onog što je bilo prije, dakle nisu izmislili nešto potpuno novo i drugačije. Microsoft je imao upravo suprotnu viziju – da žele napraviti nešto novo – i nije im uspjelo i nisu se uspjeli implementirati na tržište jer kad bi pokušate primijeniti nešto potpuno drukčije veliki je rizik hoće li to uopće uspjeti ili ne. Nije stvar u novcima – tu su se trošile milijarde dolara, u konačnici ta penetracija je postupno mala, ali brojke su velike – na nekim tržištima, mislim da su Francuska i UK, Windows Phone ima oko 12% tržišta što je značajno jer su to milijuni korisnika. Osobno sam više stava, i kad sam radio u Microsoftu, a i danas to mislim, da bi se Microsoft trebao više fokusirati na poslovne korisnike umjesto na „consumer“ market jer smatram da više neće dostići penetraciju kako su to uspjeli Android ili iOS, osim ako napravi nešto revolucionarno što će svi htjeti kupovati. U trećim zemljama Nokia odnosno Microsoft ulazi s vrlo jeftinim uređajima, i sad je pitanje hoće li penetrirati na ta tržišta. Pogotovo sad nakon što je izašao Windows 10 na kojemu možete razviti jednu aplikaciju koja će funkcionirati i na desktopu i na tabletu i na pametnom telefonu. Samo je pitanje koliko će njima trebati da to poslože, da to zajednica developera prihvati, i da to krene raditi. To bi možda moglo biti bolje i da bolje penetriraju u mobilni svijet.

IT Biz Crunch: Kad ste spomenuli Windows 10, hoće li s njima, po vašem mišljenju doći bolja standardizacija korisničkog iskustva na svim platformama?
Marko Sever: Mislim da hoće. Microsoft već godinama priča o toj standardizaciji i integraciji cijele njihove platforme kroz sve uređaje i stvarno mislim da bi Windows 10 mogao to postići. Uvijek je pitanje kako će tržište reagirati na sve to. Teško je za očekivati da će velika većina kupaca kupovati baš sve od Microsofta, jer neće. Kupci šaraju, primjerice žele imati Android telefon, iPad, Windows PC ili prijenosnik i Xbox. Teško je za očekivati da će osoba kupiti sve uređaje s jednom platformom. Ali mislim da bi puno mogla napraviti ta automatizacija i provući jedan OS kroz sve sustave. Ono što mene osobno najviše veseli i zanima je tzv. „continuum2 koji oni misle izbaciti s Windows telefonima što znači da kada bluetoothom spojite tipkovnicu, miš i monitor na svoj pametni telefon on postaje PC. To bi mogao biti jedan veliki proboj za veliki broj „low-income“ korisnika, jer bi oni tada mogli potrošiti malo više samo na kvalitetniji telefon, ali u njemu bi onda imali sve: i PC i tablet i mobitel, sve bi imali u jednom uređaju. Meni se osobno to čini odlično, ali pitanje je što će tržište misliti na kraju dana.

IT Biz Crunch: Po čemu je Windows Phone za poslovne korisnike bolji od pametnih telefona s drugim operativnim sustavima?
Marko Sever: Mislim da oko 70-75% korisnika ima Microsoftov Exchange server za mail, koji funkcionira na svim platformama ali najbolje se integrira u Windows Phone. Nadalje, Windows Phone administratori tu mogu jako lako „managirati“ kroz svoje sigurnosne sustave i to su neke karakteristike za koje mislim da jako privlače poslovne korisnike: integracija nekih rješenja koje već imaju u tvrtkama, a samo kupe uređaj, čija cijena najčešće nije toliko važna. Više gledaju iz percepcije sigurnosti i jednostavnosti korištenja kroz sve njegove alate i to su neke osobine koje poslovne korisnike zanimaju i po mojem mišljenju tu je najbolji Windows Phone. Uostalom, većina korisnika već koristi Windowse u poslovnom okruženju, a tu ni Microsoft nije više što je nekad bio, vjerojatno znate da sve alate koje su imali dostupne na Windows Phoneu sad imaju i na iOS-u, a uskoro će to biti i na Androidu. Ali, po meni, Windows pruža najbolju integraciju rješenja s pametnim telefonom kojeg čovjek najviše koristi kad je izvan ureda.

na vrh članka