Logo
Ispiši ovu stranicu

[INTERVJU] Lidija Kralj o obrazovanju mladih u IT-u Istaknuto

Lidija Kralj na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch Lidija Kralj na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch

IT Biz Crunch: Izvještavali smo kako ste išli na Microsoftov „E2 Global Educator Challenge“ namijenjen najboljim obrazovanim inovatorima iz svijeta. Koji su vam dojmovi ostali najviše urezani i kako se obrazovni sustav u vašem sektoru u SAD-u razlikuje od onog u Hrvatskoj?Lidija Kralj: Mladi u IT-u i mladi u informatici se jako razlikuju u Americi. Jako je ugodno doći na takvu konferenciju i biti među ljudima koji razmišljaju na sličan način, jer su došli učitelji iz cijelog svijeta, samo što ja tamo nisam bila „čudak“ kao što sam u Hrvatskoj. Znači, niste „egzotični“ jer smo svi tamo isprobavali neke tehnologije, svi smo radili po nekim novim metodama… Recimo, mi smo imali interkontinentalni tim koji je u dva sata uspio složiti projekt za školu i nakon toga ga realizirati. Dva sata su nama bila dovoljna. Po tome znate da je to bila vrhunska ekipa učitelja koji znaju što hoće raditi, kako mogu raditi s djecom, i kako u cijelu tu priču uklopiti tehnologiju tako da bude i učinkovita i smislena i primjenjiva.

Imali su i studentske, odnosno učeničke ekipe koji su imali svoj dio konferencije, oni su također osmišljavali različite projekte, rješavanje nekih problema… Mislim da Microsoft u SAD-u jako puno pažnje posvećuje upravo obrazovanju. Meni to u Hrvatskoj nedostaje, nadam se da se pomalo pomičemo, o čemu govori i moje predavanje na Mobility Dayu: hoćemo li konačno zakoračiti u tu transformaciju obrazovanja ili ćemo samo čekati kako svijet prolazi pokraj nas dok se tu ništa ne dešava?

IT Biz Crunch: Listopadski broj časopisa VIDI, sadrži i poseban ptilog VIDI.edu, namijenjen obrazovanju u IT-u. Kroz rad na prilogu smo primijetili jedan zajednički nazivnik: srednjoškolcima su posebno odbojne STEM znanosti i često ih ne žele ih studirati „jer su teške“. Djevojke su u ovom dijelu posebno izražene, jer ih se često uči da IT „nije za cure“. Kakva su vaša iskustva i što bi se po tom pitanju trebalo mijenjati?
Lidija Kralj: Škole bi trebale pružiti jednake mogućnosti i uopće ne izdvajati: jesi li dečki bolji u nečem, jesu li djevojke bolje u nečem. Dakle, svima treba dati jednake mogućnosti i od svih treba očekivati jako puno. Osobno nisam imala takvu situaciju, jer sam prije 10 godina imala 5 djevojaka na državnom natjecanju iz informatike. Žensko sam, predajem matematiku, jesam u tom području i potenciram sve što mogu, te ne dozvoljavam djeci da preuzmu te predrasude. Ipak, to je teško mijenjati. To su doslovce predrasude i mitovi koji možda mogu u jednom trenutku biti istiniti, ali i ne moraju. Nadam se da će se pokreti poput „Girls in ICT“, „Coding for girls“ i sl. imati moć usmjeravanja da se poveća broj djevojaka, kako u programiranju, tako i u STEM području, jer upravo STEM području možemo pripisati gotovo sve inovacije.

IT Biz Crunch: Trenutno je oko 7 milijardi mobilnih uređaja na svijetu. Mlade generacije, oni koji su sada u osnovnoj i srednjoj školi, se ne odvajaju od svojih gadgeta. Mislite li da je takav razvoj tehnologije pomoć ili pošast za mlade umove i što profesori mogu napraviti po tom pitanju?
Lidija Kralj: S jedne strane bi svakako pružila dobar sadržaj, tako da kad mladi odu na pametni telefon ili na internet da jedino na što odu nije Facebook, nego i obrazovni sadržaji. Dakle, mi moramo tražiti od njih, ciljano, da upotrijebe tehnologiju za nešto što im treba u obrazovanju. 
No, s druge strane, mi smo zapravo svi već ovisni o tehnologiji, nitko o nas više ne može bez pametnog telefona ili računala u ruci, a kompletno cjeloživotno obrazovanje, bar iz današnje perspektive, će ovisiti o tehnologiji. Jednog dana kad ta današnja djeca budu na nekom poslu, ili bilo gdje izvana, ako će se htjeti usavršavati, trebati će im i mobilni uređaji i računala. Tako da ne bih rekla da djeca previše koriste, nego da moraju imati kvalitetne sadržaje i da moraju biti svjesni utjecaja bilo čega na njihovog zdravlje: jesu li to droge, tehnologija, premalo vježbanja ili nezdrava hrana. Takva edukacija, naravno, uključuje i njihove roditelje. 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.