Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Što ćemo sve vidjeti na MWC-u u Barceloni Istaknuto

Što ćemo sve vidjeti na MWC-u u Barceloni

Mobile World Congress ove se godine održava pod sloganom „The next element“, a Alcatel, BlackBerry, Huawei, LG, Motorola (Lenovo), Noa, Nokia, Samsung, Sony, Vernee samo su neki od brandova koji su u Barceloni već rezervirali termine za predstavljanje svojih noviteta. Kongres sa sajmom u osam paviljona održava se od 27. veljače do 2. ožujka, ali sve već počinje u nedjelju 26., kada bi se trebale održati prve konferencije za novinare.

Poznato je da u Barceloni ove godine neće baš sve prštati od velikih noviteta, ali novosti će itekako biti. Pošto se Apple u Barceloni ni inače ne predstavlja, a ove je godine preskače i nov Samsungov Galaxy S8, mnogi će drugi proizvođači doći više do izražaja.

Kreće era smartfona praktički bez ruba oko ekrana, kao što je Xiaomi Mi Mix, umjetna inteligencija (AI) ulazi na velika vrata u telefone, a HTC U Ultra jedan je od primjera. Svoje mjesto na kongresu sve više pronalaze i automobilski proizvođači, s rješenjima povezivanja uređaja s infotainmentom vozila, autonomnim načinima rada kao i električnim pogonima.

Donosimo pregled nekih od najzanimljivijih uređaja koji bi u Barceloni trebali biti predstavljeni i što se od njih očekuje.

Alcatel A3 XL

Iz Alcatela očekujemo da izloži model A3 XL sa 6-inčnim HD ekranom. Alcatelov najnoviji smartfon donosi 4G povezivost, prepoznavanje otiska prsta te izvrsnu kvalitetu zvuka. Na A3 XL se vrti najnovija inačica Androida N 7.0. Pokreće ga 1,1-gigahercni četverojezgreni procesor, dio MT8735B čipseta. Stražnja kamera od 8 megapiksela ima HDR, auto fokus, LED bljeskalicu, snima full HD video filmove.

Alcatel A5 LED 1

Prednja kamera od 5 megapiksela snima HD video s 30 sličica u sekundi. Ugrađena je baterija kapaciteta 3000 mAh, a senzor otiska prsta daje izuzetnu funkcionalnost sa samo jednim dodirom i sigurnost za javljanje na pozive, pokretanje kamere, šifriranje dokumenata te brz pristup drugim aplikacijama. Alcatel A3 XL je dio „A“ obitelji pristupačnih premium pametnih telefona te donosi nov prepoznatljiv dizajn, a u prodaji će biti u drugom tromjesečju 2017. godine.

BlackBerry Mercury

BlackBerry Mercury 1 1

BlackBerry bi se mogao vratiti na velika vrata s novim modelom Mercury. Sudeći po prvim fotografijama, BlackBerry Mercury će imati zaštitni znak gotovo svih Blackberryja – punu fizičku QWERTY tipkovnicu, bit će tanak što se tiče debljine kućišta. Nastavlja se s operativnim sustavom Android kakav smo vidjeli na modelima DTEK50 i DTEK60 s touch ekranima koje korisnici nisu prihvatili. Verzija će biti Nougat 7. Mercury bi mogao ponuditi prihvatljivu cijenu, tipkovnicu i touch ekran. Mercuryjeva tipkovnica će biti osjetljiva na dodir pa će se po njoj moći gestama upravljati, tipka Space (razmaknica) imat će senzor otiska prsta. Za sada nema puno informacija, ali spominje se čipset Snapdragon 635, 3 GB RAM-a, ekran dijagonale 4,5 inča u neobičnoj rezoluciji 1620 x 1080 piksela. Mercury će najvjerojatnije biti posljednji model koji je dizajniran i osmišljen baš od strane BlackBerryja, a proizvodnju nastavlja partnerska tvrtka TCL.

HTC 11?

HTC 11 najava 1

Nismo sigurni hoće li se u Barceloni pojaviti HTC 11 (ili možda pod nekim drugim nazivom), nasljednik modela HTC 10, ali već predstavljeni modeli HTC U Ultra i HTC U Play svakako nisu HTC flagshipovi za 2017. godinu. Očekujemo daleko bolje novitete, a pravi flagship najvjerojatnije će imati kućište s osjetljivošću na dodir na boku telefona (Sense Touch) pa ćemo gestama po boku upravljati nekim opcijama kao što je okidanje fotografija, upravljanje glasnoćom telefona (zgodno rješenje, pa ne moramo tražiti tipke za glasnoću po sve većim kućištima telefona). HTC 11 bi trebao imati 5,5-inčni QHD ekran od ruba do ruba, metalno kućište, Snapdragon 835 čipset, 12 megapikselnu kameru te bateriju od 3700 mAh. Nismo sigurni koliko su najave o 8 GB RAM-a točne i moguće, kao i zakrivljeni ekran dok za 256 GB interne memorije možemo očekivati da bude točno.

Huawei P10

Novi P10 nastavlja započet niz zanimljivih modela – imat će Leica dual kameru, najvjerojatnije P10 dolazi u dvije veličine ekrana – postojat će i verzija P10 Plus. Možda čak vidimo i model sa zakrivljenim ekranom na rubovima, kao što je Samsung Galaxy S7 edge, imat će metalno kućište, senzor otiska prsta, potencijalno 6 GB radne memorije, 256 GB interne, a pokretat će ga 8-jezgreni Kirin 960 čipset.

Huawei P10

Iz Huaweija očekujemo novitete i u softveru telefona jer nas svake godine iznenade s interesantnim rješenjima. Uz telefone, Huawei će predstaviti i nov pametni sat, nasljednik Huawei Watch predstavljen u Barceloni prije dvije godine.

LG G6

LG pozivnica na pressicu G6

LG je već sve potvrdio: novi G6 će imati 5,7-inčni ekran u vrlo izduženom omjeru 18:9, dijagonala ekrana narast će na 5,7 inča, uz rezoluciju 2880 x x1440. Uz novi omjer stranica ekrana, LG najavljuje i komplementarno korisničko iskustvo UX 6.0 što će omogućiti potpuno drugačiji način na koji će korisnici konzumirati sadržaj.

LG Watch Sport i LG Watch Style

LG WATCH Style i Sport 1

LG Watch Sport i LG Watch Style su prvi pametni satovi s najnovijom verzijom Googleovog Android Wear 2.0 OS-a. Satovi se, uz različite dimenzije, i vizualno razlikuju – oba imaju središnje postavljenu rotirajuću tipku (krunicu) dok Sport(ska) verzija ima dodatne dvije tipke te drugačiji (brušeni) rub ekrana. Na Style modelu je moguće mijenjati remen. Specifičnost nove verzije platforme Android Wear 2 je Googleov Assistant koji omogućuje glasovnu komunikaciju sata i vlasnika, za sada samo na američkom engleskom i njemačkom jeziku. Putem glasa je moguće odgovoriti na pristigle poruke, postaviti podsjetnik ili pitati za upute držanjem tipke za uključivanje ili izgovaranjem „OK Google“. Na okruglim ekranima satova može se koristiti rukopis, kliziti prstom po tipkovnici za odgovaranje na poruke, uz glasovnu opciju Smart Reply na temelju Googleove tehnologije učenja.

Motorola Moto G5 i Moto G5 Plus

motorola mwc 2017

Motorola će predstaviti novitete iz Z serije te Moto G5 i Moto G5 Plus već u nedjelju popodne. Moto G bi se u prodaji trebao naći već sredinom ožujka 2017, dolazi u zlatnoj i sivoj boji kućišta unutar kojeg će biti 16 GB interne memorije, 2 GB RAM-a, 5 inčni full HD ekran, Snapdragon 430 na 1,4 GHz, 13/5 kamere, 2800 mAh baterija. Moto 5 Plus će imati 5,2-inčni full HD ekran, 2 GHz Snapdragon 625, također 2 GB radne memorije, 12/5 kamere, 3000 mAh bateriju, a oba modela će biti vodootporna.

Noa H10

Svoje mjesto pod suncem Barcelone imat će i domaći brand Noa koji se u posljednje vrijeme širi na cijelu regiju – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Češku i Slovačku, a svoju globalnu premijeru imat će upravo na MWC-u pa ćemo ih svakako posjetiti na njihovom štandu u šestom paviljonu. Noa će u Barceloni najaviti i nove modele iz serije Noa Element – vidjet ćemo sedam modela.

Noa H10 17

Noa H10 ima integriran najbrži Helio X27 čipset s deset jezgri koji je izradio MediaTek, a koje kucaju na taktu od 2,6 GHz. Telefon raspolaže s 4 GB radne memorije i 32 GB interne memorije koje je proizveo Samsung. Zaslon veličine 5,5-inča potpisuje Sharp, a dolazi izrađen u 2,5D tehnologiji i u Full HD rezoluciji 1080 x 1920. H10 ima dvostruku stražnju Samsungovu kameru s 13 megapiksela – ovo je zapravo prvi uređaj s dvostrukom kamerom na čipsetu Helio X27 koji je MediaTek razvijao od ožujka 2016. godine. Uređaj ima i prednju „selfie“ Samsung kameru od 13 MP s ugrađenom svjetiljkom.

Nokia 3, Nokia 5, možda i Nokia 3310 te Nokia P1 i Nokia 8

Nakon modela Nokia 6 za kinesko tržište, Nokia će u Barceloni predstaviti dva nova modela – 3 i 5. Nokia 3 će biti povoljni Android telefon za početnike, s naglaskom na niskoj cijeni od oko 150 američkih dolara, što je oko 1050 kuna plus porezi. Funkcije i mogućnosti za sada nisu poznate pa nećemo niti nagađati. Za drugi model Nokia 5, čija će cijena biti oko 200 USD (oko 1400 kuna plus porezi) poznato je da će imati 5,2-inčni HD ekran, 2 GB radne memorije, stražnju kameru od 12 megapiksela, najnoviji Android 7 Nougat. Inače, nagađa se da bi Nokia mogla predstaviti i jedan feature phone, jednostavan telefon koji bi mogao aludirati na legendarnu Nokiju 3310 iz 2000. godine, ali u modernom izdanju. Nokia 3310 je prodana u više od 100 milijuna komada te je bila poznata i po dugom trajanju baterije. Novi model bi mogao imati cijenu oko 60 USD (oko 420 kuna).

Nokia

Nokia P1 mogla bi biti novi high-end smartfone, sa Snapdragon 835 uparen sa 6 GB radne memorije. Kućište telefona će biti od stakla, uz metalni okvir. Ekran će biti 5,3-inčni u full HD rezoluciji s IGZO panelom koji je poznat po oštrim ekranima. Kamera stiže s potpisom Zeiss, s 22,6 megapiksela.
Spominje se i tablet s Nokijinim potpisom s ekranom dijagonale od 18,4 inča.

Trenutno svi pričaju o novoj Nokiji 3310 koja se kao Fenix uzdiže iz pepela i ponovo visoko leti. Iako se možda radi o spinu, o senzualiziranju javnosti i vraćanju emocija koje je Nokia nekad izazivala, s ciljem što bolje prodaje Android Nokia telefona koji će se kroz koji mjesec pojaviti u prodaji, velika je vjerojatnost da će se Nokia 3310 u nekom izdanju ipak pojaviti u Barceloni. Osobno bismo voljeli vidjeti novu Nokiju 3310. Nokia se uskoro vraća, ali to ipak nije ona original Nokia. Teško da će se pojaviti toliko uspješni modeli poput 3310, 8210 (dizajnirao Kenzo), 8850 (jedan od autorovih najdražih mobitela), 6310 (savršena), 7110 (kakav ekran za ono vrijeme), ali dat ćemo novoj Nokiji šansu da nas opet zavede.

Samsung Galaxy Tab 3

Samsung

Samsung svoj novi model Galaxy S8 sigurno neće predstaviti, ali će biti predstavljen nov tablet (najvjerojatnije Galaxy Tab 3). Oznaka tableta bi trebala biti SM-T820 / SM-T825. Imat će dijagonalu ekrana od 9,6 inča, uz rezoluciju 2048 x 1536 piksela. Tablet će pokretati Qualcommov čipset Snapdragon 820 – prve dvije jezgre će raditi na 2,1 GHz, a druge dvije na 1,6 GHz. Za grafiku se brine Adreno 530. Radna memorija će iznositi 4 GHz, interna 32 GB. Glavni fotoaparat će imati senzor od 12 megapiksela, uz full HD video snimanje. Android 7.0 Nougat je očekivana verzija OS-a.

Sony Xperia XZ 2

Sony Xperia XZ 19

U ponedjeljak ujutro, vrlo rano, Sony će predstaviti čak pet novih smartfona – očekujemo flagship s 5,5-inčnim ekranom i 4K rezolucijom koja će biti optimizirana za virtualnu stvarnost (VR), Snapdragon 835, 4 ili 6 GB RAM-a. Bit će najavljen još jedan flagship. Za sada se informacije jako dobro čuvaju, ali očekujemo modele Sony Xperia XZ 2, Xperia X2, Xperia XA 2 te ove karakteristike: 5,2 inčni ekran u full HD rezoluciji, 64 GB interne memorije, 23 megapiksela za glavnu te 16 za prednju kameru. Drugi model bi mogao imati 5-inčni ekran u HD rezoluciji, 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, 16/8 megapikselne kamere.

Vernee Apollo 2, Mars Pro, Apollo X, Thor E, Thor Plus

Vernee će predstaviti pet novih smartfona na MWC-u. Najzanimljiviji je svakako model Vernee Apollo 2 s Helio X30 chipsetom u 10 nm tehnologiji izrade – bit će to prvi na svijetu smartfon s Helio X30. Bit će dostupan u dvije verzije: 8 GB RAM i 128 GB interne memorije te 6 GB RAM i 64 GB ROM.
Vernee Mars Pro – s MTK-ovim Helio P25 8-jezgrenim chipsetom ovo će biti prvi Vernee Helio P25 smartfon uparen sa 6 GB RAM-a i 64 GB ROM. Uz ekran ide vrlo tanak rub, a kućište je kompletno metalno.

Vernee Apollo 2 1

Treći model Vernee Apollo X najavljuje se za ožujak 2017. s izvanrednom ekonomičnošću te ima za cilj biti Xiaomi Redmi Note 4 „killer“: Helio X20 chipset, Android 7.0 OS. Vernee Thor E u 8,2 mm tankom kućištu imat će smješten ekran od 5 inča te veliku 5020 mAh bateriju. Masa telefona će biti 149 g, a prodaja počinje u travnju 2017. Vernee Thor Plus ima još veću bateriju kapaciteta 6050 mAh te još manju debljinu nego Thor E – samo 7,9 mm. Početak prodaje je u svibnju 2017.

Izvor: Mobil.hr

na vrh članka