Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Marko Sever: Uporaba mobilnih usluga i clouda doprinose i modernizaciji poljoprivrede Istaknuto

Marko Sever: Uporaba mobilnih usluga i clouda doprinose i modernizaciji poljoprivrede

Pred konferenciju MobilityDay, porazgovarali smo s Markom Severom, fizičarem, IT stručnjakom, a u novije vrijeme i poljoprivrednikom iz OPG-a Eko Sever. Vezano za njegovo izlaganje na temu "Što ICT znači za poljoprivrednu proizvodnju?", porazgovarali smo sa Severom o IT-u u poljoprivredi i o načinu na koji ga njegov OPG primijenjuje.

 

Nije česta pojava da se u istoj rečenici spominju ICT i poljoprivreda. Na koje načine IT može koristiti poljoprivredi?

Istina je da se često ne može čuti "ICT i poljoprivreda", ali nekako u zadnje vrijeme sve više. Mislim da je to trend koji će samo rasti u narednim godinama jer upravo današnja rješenja i uporaba mobilnih i usluga u oblaku jako doprinose razvoju i modernizaciji poljoprivrede. Mislim da još uvijek ICT sektor nije prepoznao mogućnosti i uvidio sve poslovne procese koje može ICT dovesti na bolje grane te podići poljoprivredu na mnogo učinkovitiju granu gospodarstva.

Ono što još uvijek fali je pokrivenost mobilnom mrežom minimalno 3G generacije za sva polja u Hrvatskoj, kako bi omogućili brži razvoj rješenja koja će pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji. Smatram da u budućnosti će postavljanje mnogo malih i jeftinih uređaja po poljima poljoprivrednika omogućiti skupljanje podataka te njihovo analiziranje za bolju predikciju mikroklimatskih uvjeta na poljima. Jedan od dobrih primjera je mraz koji može dotući proizvodnju, kao što je to napravio ove godine za veliku većinu voćara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ali recimo, korištenjem ovakvih uređaja i skupljanje podataka o temperaturi, tlaku i vlazi uvelike bi omogućili predikciju i upozoravanje poljoprivrednika o šteti koja mu može nastati.

Druga strana su recimo mogućnosti korištenja jeftinih, ali vrlo moćnih digitalnih kamera koje vizualno mogu detektirati štetnike i/ili korov i omogućiti kvalitetniju zaštitu od istih u proizvodnji. Ili recimo primjeri korištenja dronova u nadgledanju proizvodnje, bilo o samoj sigurnosti nasada od krađa do kvalitete usjeva i rodnosti istih. Mislim da tu postoje mnoge mogućnosti, čak i puno više nego što se u ovom trenutku može očekivati i predvidjeti.

Na koji se način Eko Sever koristi IT-jem i koliko je to važan faktor uspjeha vašeg OPG-a?

S druge strane mislim da ICT treba ući na mala vrata, recimo korištenjem Office365 usluge ili slične njoj, koje pomažu na mnoge načine u poslovanju poljoprivrednika. Svaki poljoprivrednik koji ima barem troje zaposlenika može uvelike iskoristiti ovakve usluge u oblaku za olakšavanje svojih dnevnih obaveza i kvalitetnije pratiti svoju proizvodnju i prodaju. To je upravo prva stvar koju sam napravio kada sam se vratio u obiteljsku tvrtku i jednostavno ubrzao komunikaciju i uvelike ju pojednostavio te omogućio kvalitetnije praćenje provedbe projekata i investicija u nove proizvodne kapacitete.

Uvođenjem IT usluga u poslovanje našeg OPG je omogućilo nam puno brži rast i plasman naših proizvoda na domaćem tržištu te omogućava ogromne mogućnosti plasmanu na tržištu EU, što je ogromno tržište za kvalitetne poljoprivredne proizvode. Smatram da bez IT usluga naše poslovanje bi bilo kudikamo otežano i troškovi bi nam bili kudikamo veći nego što trenutno jesu, a ne bi mogli na ovakav način povećavati svoju prodaju kako to radimo korištenjem IT tehnologija u našem poslovanju.

MarkoSever

Koliko su dobro IT prihvaćene među poljoprivrednicima u Hrvatskoj?

Mislim da su jako loše prihvaćene i vrlo malo zastupljene. Kod mlađe populacije sve je više interesantno, ali nažalost u Hrvatskoj prosječan poljoprivrednik ima preko 55 godina i kod starije populacije promjene u njihovom poslovanju su vrlo teške te su vrlo skeptični prema tehnologijama, pogotovo onim za koje ne vide fizičku i opipljivu uporabu. Promjena se može dogoditi samo ako će se raditi na potrebi da se prebacuju OPG-ovi na mlađe nositelje, sinove i kćeri ili čak i unuke. Tek tada će se vidjeti veća penetracija IT-a među poljoprivrednike u Hrvatskoj.

Planirate li ponoviti jednom svoje izlaganje pred publikom poljoprivrednika?

Svakako. Uvijek i svakom prilikom držim predavanja pred mladim poljoprivrednicima, da li budućim ili sadašnjim. Želimo pomoći svojim znanjem i iskustvom da se i drugi OPG-ovi odlučuju na dohodovnije kulture i smanjuju svoje troškove te da si olakšavaju svoje poslovanje uvođenjem IT tehnologija. Baš ove godine imam u planu nekoliko konferencija na kojima planiram dotaknuti se teme o korištenju IT tehnologija u poslovanju jednog OPG-a.

na vrh članka