Menu

Automatizirajmo sve – hoće li system administratori izumrijeti? Istaknuto

Automatizirajmo sve – hoće li system administratori izumrijeti?

IT postaje jedna od glavnih poluga koje guraju današnji marketing u svakoj tvrtki. Vrijeme reakcije od ideje do realizacije znatno se suzilo, a kako su kontejneri jedna od revolucija u IT-u pomoći će u razvoju softvera i njegovom postavljanju u radno okruženje. Imate li aplikaciju ili više aplikacija koje zahtijevaju nekoliko ili mnogo kontejnera, puno vremena trošiti ćete na njihovo održavanje i nadziranje. Kako bi to vrijeme smanjili na minimum kao rješenje nameću se Kubernetes rješenja.

Ingemark, zagrebačka ICT tvrtka koja se bavi razvojem prilagođenog softvera i VMware, globalni lider na području cloud i virtualizacijskih tehnologija, predstavili su partnerstvo i prezentirali VMware PKS (Pivotal Container Service) sustave.

Stručnjaci iz Ingemarka predstavili su containere (kontejnere) te sustav tvrtke VMware za upravljanje istima (PKS) i tako postali prvi partneri u regiji specijalizirani za te sustave koji su vezani za razvoj softvera. Glavna prednost PKS-a jest što uz samo upravljanje kontejnerima sustav ima rješenja za cijeli stack, odnosno i druge razine upravljanja informacijskim centrom. Sinergija tih rješenja donosi dodatne koristi tvrtkama. Ljudi u operacijama kroz jedno korisničko sučelje upravljaju svime.

Kubernetes je samo jedan od layera u VMware Enterprise PKS, a ostali PKS layeri su Harbor, VMware PKS Control Plane, BOSH i NSX-T. Kubernetes će nadgledati dostupnost kontejnera te će se pobrinuti o procesu nadogradnje aplikacijskog dijela kao i systemskog dijela, a sve sa svrhom kako bi aplikacija koja se vrti na nekoliko clustera ostala dostupna tijekom cjelokupnog procesa nadogradnje. VMware vSphere je jedini preduvjet kako bi VMware Enterprise PKS za pokretanje i održavanje Kubernetes rješenja mogao funkcionirati lokalno na „bare metal“ strojevima ili u oblaku na Amazon, MS Azure te drugim Cloud rješenjima. BOSH je zadužen za update te će se pobrinuti o sustavu bez da korisnik primijeti nedostupnost usluge ili downtime. Krivulja učenja gotovo i ne postoji za postojeće korisnike VMware rješenja, a najjače karakteristike su mu jednostavnost korištenja, visoka sigurnost te kratko vrijeme povrata investicija.

Kubernetes će se pobrinuti i za horizontal scaling, load balancing, a implementirane su i self-healing mogućnosti.

Time većinu funkcija sistem administratora možete prebaciti na razvojni tim programera odnosno ljude u operacijama, jer sada uz grafičko sučelje mogu sami postaviti okruženje za pokretanje, testiranje i na kraju lansiranje aplikacije uz mogućnost proširivanja resursa clustera odnosno upravljati kontejnerima ili prema potrebi cijelim stackom.

„Osobito nam je zadovoljstvo što je VMware, tvrtka s bogatim iskustvom u IT sektoru, prepoznao našu kvalitetu i odabrao Ingemark kao partnera u svom poslovnom razvoju. Iako smo poznati u dijelu koji se tiče razvoja softvera, ovime radimo i korak prema onom dijelu IT zajednice koji se bavi infrastrukturom. VMware PKS je VMwareov sustav za upravljanje kontejnerima (odnosno njihovu "orkestraciju"), a Ingemark kao lokalni partner korisnicima može pružiti svu potrebnu podršku kao partner u planiranju, migraciji na takvo rješenje, konzultantske usluge po pitanju razvoja ili operacija temeljenih na tim tehnologijama. Razvoj je lakši i brži, a rezultat je kvalitetniji kod, optimalnije iskorištavanje infrastrukture i najvažnije - financijska isplativost. Iznimno sam ponosan na ovaj uspjeh i zahvalan VMwareu na ovoj prilici“, izjavio je član uprave zadužen za razvoj poslovanja, Jurica Mikulić, komentirajući ovaj značajan uspjeh za Ingemark - tvrtku koja se već više od desetljeća bavi razvojem softvera.

Ingemarkovo partnerstvo s tvrtkom VMware ujedno je i partnerstvo na razini Europske unije. VMware je s PKS-om globalno izašao krajem 2018. godine te su lokalno tražili partnere koji bi kvalitetno mogli podržati taj sustav. Kako Ingemark godinama koristi kontejnere u razvoju, uvidjeli su prednosti PKS-a kojeg su i evaluirali.

„VMware je lider po pitanju rješenja za ICT infrastrukturu, ali ne toliko u segmentu razvoja softvera. PKS zalazi duboko u DevOps, područje koje je de facto spoj infrastrukture i razvoja te smo tražili nekoga tko ima dugogodišnje iskustvo u tome. Kako se u Ingemarku više od 10 godina bave razvojem softvera, a i evaluirali su naš PKS, naši putevi su se jednostavno spojili. Drago mi je i da su oni nas prepoznali i prihvatili. Ovaj partnerski status donijet će brojne pogodnosti za sve naše korisnike kojima sad možemo ponuditi širi spektar usluga i cjelokupno rješenje. Upravo PKS i razvoj softvera vidimo kao komplementarne usluge visokog značaja“, tvrdi Martin Obradović, territory menadžer tvrtke VMware za Adriatic regiju.

Kontejneri zadnjih su godina znatno dobili na popularnosti pojavom projekta Docker. Radi se o tehnologiji virtualizacije aplikacija što je svojevrsna evolucija virtualizacije računala - tehnologije u kojoj je upravo VMware bio pionir. Kontejneri omogućuju razne prednosti u životnom ciklusu softverskih aplikacija, od razvoja preko testiranja pa u konačnici do isporuke softvera.

 „Očekujemo se da će DevOps konzultantske usluge, čiji je bitan dio i suradnja s PKS-om, postati vrlo bitna vertikala našeg poslovanja. Posvećeni smo poslu i osposobljavanju dodatnih ljudi, a u planu je i zajednička suradnja s VMwareom i akademskom zajednicom s ciljem osiguranja kvalitetne baze budućih zaposlenika i stručnjaka na hrvatskom tržištu“, zaključio je direktor, Viktor Matić, dodajući kako su u Ingemarku sada u potpunosti fokusirani na PKS sustave čije područje ima veliki potencijal.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg