Menu

CIO: Što je važnije, dnevni zadaci ili nova kreativna rješenja? Istaknuto

CIO: Što je važnije, dnevni zadaci ili nova kreativna rješenja?

Voditelji IT-a, odnosno CIO-i (Chief Technology Officer) su pod sve većim pritiskom jer svakodnevno moraju voditi IT odjel ali se od njih očekuje i da smišljaju nova kreativna rješenja za kompaniju. Budući da je obavljanje oba zadatka težak, a nekima gotovo nemoguć posao, postavlja se pitanje što je važnije: dobro obavljanje trenutnih zadataka ili traženje novih prilika za poboljšanje posla kroz upotrebu tehnologije?

„Tehnologija danas ima veze sa svim sektorima, i vrlo je malo dijelova poslovanja koji se mogu dovršiti bez pomoći IT-a. Zbog toga cijelo vrijeme tražimo ravnotežu između strateških i kratkoročnih te dugoročnih ciljeva“ objasnila je za portal CIO Catherine Doran, CIO britanskog poštanskog servisa Royal Mail.

Njezin je komentar dio istraživanja koje je marketinška agencija Vanson Bourne provela između 955 voditelja IT-a diljem svijeta. Njih 85% smatra da se uloga CIO-a kakvu su do sada poznavali drastično mijenja. Primjerice, voditelji IT-a se bore da s jedne strane zadovolje tehnološki sve zahtjevnije korisnike, a s druge direktore u organizaciji, koji očekuju da posao bude obavljen savršeno i na visokoj razini.

IT i mobilna tehnologija se mijenjaju sve brže

„Brzina konzumiranja IT-a i mobilne tehnologije se mijenja sve brže i od CIO-a se očekuje da se mijenjaju na jednak način“ objasnila je Doran. To je i jedan od razloga za veselje jer znači da CIO-i trebaju manje vremena trošiti na svakodnevne zadatke, a više na kreativnost i inovativna rješenja. S druge strane, podaci moraju biti dostupni, serveri i internetske mreže moraju neometano raditi svaki dan, što se od CIO-a i očekuje. 

S jedne strane su, dakle, jako važne nove prilike, ali se 74% ispitanika slaže da CIO-i još uvijek provode većinu vremena u održavanju postojećeg IT sustava nego u pronalaženju novih ideja. Znači, CIO-i moraju uskladiti svakodnevni rad sa sve većim zahtjevima za napredak poslovanja. Sudeći po rezultatima istraživanja i dosadašnjim dokazima iz prakse, nove želje korisnika u kombinaciji sa „starim“ zahtjevima korporacije i odjela CIO-ima zadaju vrlo težak zadatak.

CIO-i su danas puno utjecajniji

Usprkos teškim i mnogobrojnim zahtjevima s kojima je ponekad teško ići ukorak, brze promjene u IT-u su za CIO-e donijele i nešto dobro. Postali su puno utjecajniji i unutar i izvan kompanije. Samostalniji su, donose odluke i često odgovaraju izravno CEO-u, odnosno glavnom direktoru. 81% ispitanika smatra da CIO-i danas imaju više ključnih ovlasti kao što su upravljanje budžetom, zapošljavanje i zadovoljstvo svojih zaposlenika te odlučivanje o prihodima i rashodima. Usprkos globalnoj recesiji, CIO-i diljem svijeta i dalje imaju određenu slobodu traženja i zapošljavanja novih talenata za svoj odjel, dok drugi najčešće nemaju takve povlastice.

Uloga CIO-a u kompaniji se sve brže mijenja te se s jedne strane moraju usredotočiti na inovacije, ali s druge ne smiju zanemariti svakodnevne poslove i probleme u IT odjelu, pogotovo u svijetlu sve podmuklijih hakerskih napada.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg