Menu

Noćne more voditelja IT-a diljem svijeta Istaknuto

Noćne more voditelja IT-a diljem svijeta

Istraživanje koje je u prosincu 2014. godine provela tvrtka Sungard Availability Services pokazuje tri glavne značajke koje najviše muče voditelje IT odjela. Prva prijetnja koje se boje su sigurnosne ugroze koje su se otvorile i 2015. godine, te su bile i jedna od glavnih tema rasprava na ovogodišnjem Mobile World kongresu u Barcelonu. Nadalje, CIO-i se boje zastoja u kompaniji koji mogu koštati gubitka podataka, te još važnije, ugleda. Na kraju, posljednja ali ne i najmanje važna stvar koja brine svjetske CIO-e je pronalazak najboljih osoba koje bi mogle raditi za njih.


Sigurnosne prijetnje
Danas su prijetnje IT sustavima u kompanijama postale sve sofisticiranije, a kad zlokobni softveri zaraze sustav u kompaniji, potrebno je uložiti veliki trud da sustav dovede u red. Više od polovice ispitanika smatra da se na sigurnosnim sustavima ne bi smjelo štedjeti.
Iako vanjske prijetnje najviše brinu voditelje IT-a, vrlo čest uzrok sigurnosnih propusta je nepažnja zaposlenika unutar kompanije. Primjerice, 62% je u anketi "priznalo" da ostavljaju upaljene mobitele i otvorene laptope na mjestu gdje im može pristupiti neautorizirana osoba.
Ric Jones, CIO centra za distribuciju darovane krvi u Južnoj Americi objašnjava da zaposlenici moraju biti savjesni i odgovorni za sigurnost vlastitih podataka, u što ulaze i podaci kompanije u kojoj rade. Naime, oni su prve crte obrane, pogotovo od phishinga (primjerice lažnih stranica koje se predstavljaju kao autentične, u koje korisnik, ne znajući da se radi o lažnoj stranici, upiše svoje podatke) i sličnih provala u podatke. Edukacija korisnika bit će jedan od glavnih fokusa u 2015. godini. Primjerice, koje privitke trebaju otvoriti a koje ne, trebaju li upisati svoje korisničko ime i šifru u određenu internetsku stranicu i slično. "Zaposlenike želimo naučiti da razumiju posljedice koje mogu ostaviti na cijeli IT sustav u kompaniji" objasnio je Jones.

Zastoj u podacima šteti ugledu
Odmah nakon sigurnosti, CIO-e najviše brine zastoj podataka. 42% ispitanih odgovorilo je da kompanije ne bi smjele rezati budžete koji se tiču oporavka podataka nakon iznenadnog zastoja. Smatraju da je dugoročna šteta koju zastoj podataka može nanijeti ugledu kompanije puno veća od financijskih troškova koji bi pokrili neprestano i brzo obnavljanje podataka.
Za budžet kojim će se financirati oporavak nakon zastoja podataka važna je iskrena komunikacija između svih dijelova kompanije. CIO-i moraju precizno obrazložiti rizike kojima se kompanija izlaže, tako da ostali direktori shvate koliko je važno zaštititi podatke od zastoja.
U turističkom sektoru, zastoj može imati ogroman dugoročan utjecaj na sposobnost kompanije da se oporavi i nastavi poslovanje. "Za nas bi zastoj značio gubljenje prilika za nove prihode, što znači da bi izgubili potencijalne goste i nazadovali u razvoju i rastu" kaže Martha Poulter, CIO Starwooda, lanca koji broji više od 1200 hotela i odmarališta.

Pronalazak talentiranih zaposlenika
Treća stvar koju voditelji IT odjela svrstavaju u glavne brige je pronalazak talentiranih pojedinaca koji će im pomoći u rješavanju posla, a uz to se i dobro uklopiti u njihovu radnu okolinu, prenosi portal CIO.
"Regrutiranje novih zaposlenika izazov je svima, ne samo IT-ju. Ovdje se ne radi samo o pronalaženju talenta, nego i o očuvanju poslovnih vještina i vrijednosti, te da se ta osoba dobro uklapa u našu poslovnu okolinu. Uz sve to, takvim zaposlenicima moramo osigurati primjerena financijska primanja" rekao je Jones. 

Jako je važan pronalazak talentiranih zaposlenika jer širimo svoje komunikacijske kanale i interno unutar hotela i eksterno prema gostima a "osoba s talentom za posao bi nam uvelike pomogla u ubrzavanju tih procesa u skladu s rastom naših potreba i potreba naših klijenata", objasnila je Poulter. 

I za kraj…
Tri noćne more međunarodnih IT stručnjaka možemo primijeniti i na razvoj hrvatskog IT tržišta, te smatramo, sudeći po rastu cyber kriminala i zločina te vrste diljem svijeta, da bi interna i eksterna IT sigurnost trebala biti u na vrhu liste prioriteta IT odjela u hrvatskim kompanijama.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg