Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 262
Menu

Trebaju li direktor IT-a i voditelj IT sigurnosti surađivati?

Trebaju li direktor IT-a i voditelj IT sigurnosti surađivati?

U strukturi velikih tvrtki i organizacija, voditelji odjela često nisu sigurni kome trebaju podnositi izvješća i kako se međusobno dogovoriti o problematici na kojoj rade. U ovom se slučaju radi o IT tehnologiji i njezinom pravilnom funkcioniranju unutar određene kompanije. Poslovno okruženje je danas gotovo nezamislivo bez IT odjela, pa su stručnjaci i direktori potaknuli raspravu koliko njihov međusobni ustroj utječe na nesmetan rad IT-a, ali i svih ostalih odjela unutar kompanije. 

Sve su češća curenja podataka za sobom povukla važno pitanje koliko je zapravo važna suradnja direktora IT odjela (CIO) i voditelja IT sigurnosti (CISO) u kompaniji. Kome se stručnjak za sigurnost mora javljati i podnositi izvješća? Voditelju IT odjela ili glavnom direktoru? Ima li direktor, uz sve druge obaveze, uopće vremena za čitati IT izvješća o sigurnosti? Hoće li svaki direktor razumjeti stručnu terminologiju i uopće primijetiti da nešto nije u redu pa u skladu s time i reagirati?  

Mnogi se stručnjaci zaposleni u velikim svjetskim kompanijama slažu da zbog sve češćih napada na tajne podatke i sigurnost kompanija, direktor IT odjela i voditelj IT sigurnosti moraju tijesno surađivati.  

Kvalitetna suradnja je važna i zbog predstavljanja poslovnih rezultata upravnom odboru tvrtke. Direktor tvrtke CISCO Systems John Chambers je istaknuo da su se odbori počeli pribojavati probijanja sigurnosnog sustava i krađe podataka. Zbog toga smatra da je suradnja direktora IT-a i voditelja IT sigurnosti vrlo važna, čak i ključna za kompaniju, prenosi blog Wall Street Journala

S druge strane, stručnjaci za cyber sigurnost tvrde da se voditelj IT sigurnosti morajavljati izravno direktoru, dakle CEO-u kompanije, i cijelo ga vrijeme upućivati u sigurnosnu problematiku. „Glavni direktor mora znati kako funkcionira sigurnost na svim razinama. Na taj način kompanija dobiva integritet i ravnotežu“ smatra Avivah Litan, analitičar internetske sigurnosti u tvrtci Gartner Inc.

Iako se mišljenja razilaze, te su kod nekih stručnjaka podložna subjektivnom dojmu njihovog radnog mjesta, sigurnost podataka kompanije je svakako puno važnija od toga tko kome unutar nje podnosi izvještaj. 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg