Logo
Ispiši ovu stranicu

ICT Gold Awards 2016: Direktorica Ostendo Consulting Grupe Biljana Cerin izabrana je u Top 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u

ICT Gold Awards 2016: Direktorica Ostendo Consulting Grupe Biljana Cerin izabrana je u Top 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u

Jedan od najzanimljivijih trenutaka ovogodišnje konferencije ICT Gold Awards bila je svakako objava liste 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u. Na konferenciji u organizaciji portala IT Biz Crunch i medijske kuće VIDI u zagrebačkom Hotelu Esplanade dodijeljene su nagrade za najbolje ICT implementacije u 2016. godini u tri kategorije koje su pokazale tehnološki zrele projekte kojima su njihovi kupci dali potvrdu vjerodostojnosti i kvalitete tehnološko rješenja u kojeg su investirali po čemu je ova nagrada posebna jer je ne daje ICT vendor, već nezavisna medijska kuća u vrlo strogom evaluacijskom procesu.

U kategoriji Business Intelligence - tvrtka Poslovna inteligencija d.o.o. za rješenje "Orbico - Analitika na dlanu". U kategoriji IT infrastructure - tvrtka SV Group d.o.o. za rješenje "Unaprjeđenje ICT infrastrukture informacijskog sustava Zagrebačke Banke". U kategoriji Billing System - tvrtka Vipnet d.o.o. u partnerstvu s tvrtkom Semper tehnika d.o.o. za rješenje "mAutopraonice"

Katalog ICT Gold Awards 2016. dostupan je na ovoj poveznici.

 -2 ICT Gold Awards 2016 dobitniciDobitnici nagrada: Vipnet, Poslovna inteligencija, SV Group

Svečanoj gala dodjeli prethodili su intrigantni i inspirativni keynote govori prof. dr.sc. Bojana Biočine i svjetski uspješnog poduzetnika Matije Kopića koji su najavili IT BIZ CRUNCH FORUM,  koji svake godine pod organizacijom medijske kuće VIDI okupi pojedince koji svojim vlastitim izvanserijskim uspjehom u svjetskim okvirima, pokazuju da Hrvatska ima potencijale svrstati sebe među poslovno-tehnološki najosvještenije zemlje Europe i svijeta.

Forum svake godine obrađuje neku od važnih tema iz područja stvarne primjene tehnologije u transformaciji društva ali i civilizacije u cjelini. Ove godine tema foruma je bila: Civilizacijski izazovi-moguća tehnološka rješenja na području zdravlja, proizvodnje hrane, distribucije dobara i promjene ponašanja potrošača. Poseban gost foruma bio je jedan od najvjerodostojnijih i najuspješnijih hrvatskih poduzetnika Branko Roglić, vlasnik i predsjednik uprave najveće europske distributerske tvrtke Orbico d.o.o. s prometom od gotovo 2 milijarde Eura.

3 ICT Gold Awards 2016 Forum ICT Gold1Dubravko Merlić, Bojan Biočina, Matija Kopić, Branko Roglić

Uvodno izlaganje pripalo je prof.dr.sc Bojanu Biočini, predstojniku Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, pioniru u presađivanju srca čak i u europskim okvirima, te osobi koja je jedna od najzaslužnijih za uvođenje cirkulacijske potpore - umjetnog srca u Hrvatskoj.

Biočina je iznio svoju viziju budućnosti u kojoj vidi Zdravlje kao jedini proizvod koji će ljude zanimati više od svega te naravno tehnologiju odnosno ICT kao jedino realno i stvarno rješenje za mnoge potrebe, posebno tzv zapadne populacije koja sve više stari i u kojoj će pola populacije biti bolesna, a druga polovica posvećena tome da liječi ovu.

Rješenje takve situacije na zapadu može omogućiti automatizirano praćenje zdravlja populacije i njega „on demand“, tzv "uberizacija" zdravstvenih usluga, dok će drugdje trebati omogućiti široku dostupnost zdravstvene usluge. U Aziji postoje jeftina, dostupna i potpuno funkcionalna "kiosk" rješenja za dijagnostiku koja se brzo i široko mogu postaviti i u mjestima gdje liječnik rijetko dolazi pa je to moguće sa ne previše sredstava implementirati i u Hrvatskoj.

"Budućnost je u automatiziranom procesu praćenja, dijagnosticiranja i liječenja, jer je nemoguć osobni pristup zbog velikih broja upita u odnosu na broj dostupnih liječnika", navodi prof. Biočina koji budućnost vidi i u "kiborgizaciji" ljudske rase, te tehnologije nosivih uređaja (wearablesa). Nosivi uređaji i pametni implantati su već dostupni, a njihova primjena će se i proširiti.

Nakon ove zanimljive vizije zdravstva prožetog tehnologijom, na pozornicu je izašao drugi keynote govornik Matija Kopić, magistar informatike, osnivač i vlasnik tvrtke Farmeron, koja razvija softver za upravljanje mliječnim farmama u SAD-u, ali djeluje i globalno, koji preuzima velika američka kompanija za proizvodnju stočne hrane Virtus Nutrition.

"Do 2050. je izazov stvoriti 70% više nutrijenata koji trebaju svjetskoj populaciji, ali ne samo to. Svi imate mobitele i imat ćete mogućnost vrlo skoro na zaslonu mobitela pratiti točno otkud ta hrana stiže, kako je proizvedena i koje nutrijente ima. Samo društva koja su osviještena o toj kvaliteti hrane moći će napredovati i u njenoj modernijoj proizvodnji“, rekao je Kopić.

 

IMGL0605

 

Biljana Cerin u Top 50 žena u IT-u u Hrvatskoj

Ovogodišnji izbor od 50 najutjecajnijih žena u IT-u sastavio je 18-člani žiri sačinjen od urednika i urednica, novinara i novinarki poznatih hrvatskih novina i časopisa te C-level menadžera poznatih kompanija. Predsjednica organizacijskog odbora bila je prof.dr.sc. Mirjana Pejić Bach s Katedre za informatiku, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a u organizacijskom odboru su sudjelovali i Kristijan Zimmer te Tomislav Kotnik osnivač medijske kuće VIDI.

Nakon višemjesečnog velikog istraživačkog rada u kojemu se istraživalo nekoliko stotina životopisa, odnosno njihovih doprinosa hrvatskom ICT-u, kako bi se žiriju dao uži popis na odlučivanje, oni su odabrali onih 50 za koje vjeruju da su u proteklom radu dokazale da imaju veliki pozitivni utjecaj na  hrvatski ICT.

U TOP 50 najutjecajnijih žena IT industrije u Hrvatskoj izabrana je Biljana Cerin, direktorica tvrtke Ostendo Consulting. Stručnjakinja za IT sigurnost i upravljanje rizicima aktivna je u međunarodnoj udruzi ISACA te je članica njihovog globalnog Taskforcea. Posjeduje CISSP, CISA, CISM, CBCP, PMP i CGEIT certifikate, te je predsjednica hrvatskog ogranka međunarodne organizacije za certifikaciju stručnjaka za sigurnost informacijskih sustava (ISC)2. Radila je u Ericsson Nikola Tesli, Nobiumu, ZIK-u i S&T Hrvatska.

Izbor Top 50 ICT Women Croatia dio je projekta Who is Who in IT Croatia medijske kuće Vidi.

TOP 50 ict women croatia logo razrada 31

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.