Menu

Hrvatski Vitastiq prikupio 100.000 dolara preko crowdfundinga Istaknuto

Hrvatski Vitastiq prikupio 100.000 dolara preko crowdfundinga

Prošlog je mjeseca na Indiegogo platformi za financiranje okončana najuspješnija hrvatska crowdfunding kampanja ikada. Naša tvrtka Vitastiq je tako za svoj istoimeni uređaj za elektronsku akupunkturu uspjela uspjela prikupiti više od 100.000 američkih dolara te je vijest o ovom gadgetu obišla sve svjetske medije.

O Vitastiqu smo razgovarali s njegovim idejnim kreatorom Deanom Vranićem te PR stručnjakinjom Ivis Burić. Iako bi se mogli reći da je Vitastiq svojevrsna realizacija dugogodišnjih kreativnih nastojanja, cijela priča ipak nije toliko jednostavna. „Ideje uvijek imaju čudne puteve“ priča Dean. Da bi ovakav proizvod zaživio „prvo moraš imati kuma koji se bavi prodajom vitamina i minerala da bi ti to uopće palo na pamet“ otkriva kroz smijeh. Ovakvi uređaji, naime, nisu ništa revolucionarno. Čak i kod nas slične naprave upotrebljavaju već godinama, što je pogotovo slučaj s putujućim trgovcima koji obilaze ljekarne i mjere mušterijama količine vitamina i minerala u tijelu. No, kako je Dean objasnio, njegov se kum žalio da takve sprave jednostavno koštaju previše, a ispostavilo se da je ponuda na tržištu prilično zastarjela. „Postojeći uređaji su totalno primitivni i koštaju petstotinjak eura pa je kum htio da napravimo nešto što će kao prvo izgledati kulturnije, a kao drugo neće toliko koštati.“ Tako je prije nešto više od dvije godine rođena ideja za Vitastiq. 

Nas je zanimalo koliko je elektronska akupunktura znanstveno utemeljena. Dean nam kaže kako je „službena medicina kod nas ne priznaje, iako to nije slučaj u npr. Ukrajini ili nekim drugim istočnijim državama“ i priznaje da su i oni sami imali određenu dozu skepse kako to točno funkcionira. Sama tehnologija ima „znanstveno objašnjenje“ no to ne mogu komentirati jer ju mi nismo izmislili nego samo primijenili. Neovisno o tome su napomenuli kako Vitastiq ne stavljaju u medicinsku, već gadget i lifestyle kategoriju.

Sve su uložili u proizvodnju 

Kompletan iznos prikupljenog novca je uložen u proizvodnju i prva je polovica prototipova poslana ljudima koji su financijski podržali njihovu Indiegogo kampanju, dok drugu planiraju iskoristiti za inicijalni proboj na tržište te su već postigli dogovor s iStyle lancem trgovina. Ostale tek trebaju konkretizirati, a dio se odnosi i na ljekarne. Uz to nastavljaju primati narudžbe preko Indiegogo-a, a uskoro otvaraju i webshop. S obzirom da je Vitastiq specijalizirani uređaj koji košta stotinjak dolara, ne nadaju se velikom profitu od privatnih korisnika, ali dobro je što je uređaj odličan prodajni alat u smislu da ga trgovci vitaminima i ostalih dodataka prehrani mogu pakirati i prodavati s vlastitim proizvodima.

Opširniju priču o uspješnom startupu koji se gotovo u potpunosti proizvodi u Hrvatskoj možete pročitati u izdanju časopisa VIDI za travanj.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next