Logo
Ispiši ovu stranicu

Microsoft i EU: Neočekivani saveznici u ratu protiv špijuniranja naših podataka

Microsoft i EU: Neočekivani saveznici u ratu protiv špijuniranja naših podataka

Iako u Sjedinjenim Državama masovno nadgledanje interneta koje provodi Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) već duže vrijeme nije tema koja se povlači po važnijim medijima, debata o štetnim stranama te prakse preselila se u poslovni svijet. Na strani prava na privatnost i zaštitu od neopravdanog špijuniranja našli su se vrlo neočekivani saveznici, uključujući Europsku uniju i najveće američke IT tvrtke.

Iz perspektive Europske unije, zakoni koji NSA dopuštaju presretanje komunikacija s inozemstvom bez posebne dozvole predstavljaju ozbiljnu trgovinsku zapreku za sve europske pružatelje usluga. U tijeku su pregovori iza zatvorenih vrata između EK i predstavnika američke vlade oko takozvanog "Safe Harbor" sporazuma, koji bi u budućnosti trebao zaštiti europske pružatelje usluga, pružajući im istu razinu pravne zaštite koju u SAD-u uživaju domaće tvrtke.

Iako su visokorangirani službenici Europske komisije već nekoliko puta upozorili na probleme kojima su izložene europske tvrtke, najveći problem u usklađivanju propisa leži u američkom "Patriot Actu", koji zabranjuje američkim tvrtkama obavještavanje korisnika ili europskih institucija kada zaprime zahtjev za pristupom osobnim informacijama. Drugi ozbiljni problem leži u zahtjevu EK-a da se omoguće nasumične inspekcije pridržavanja Safe Harbor sporazuma.

Odvojeno od napetih diplomatskih pregovora, drugu frontu u ratu protiv neopravdanog špijuniranja otvorile su velike američke kompanije na čelu s Microsoftom. Iako se radi o američkoj tvrtci, Microsoftov data centar zadužen za procesiranje e-mailova nalazi se u Irskoj, što se po aktualnim američkim zakonima tretira kao komunikacija s inozemstvom.

Microsoft je pokrenuo pravnu bitku za, prema vlastitim riječima, "budućnost međunarodnog cloud computinga". U tijeku je žalba na presudu Okružnog suda u kojoj su se na Microsoftovoj strani uključili i Apple i AT&T, kao i ACLU, udruga za zaštitu građanskih sloboda. Presuda žalbenog suda ne očekuje se još nekoliko mjeseci, a u međuvremenu svi osobni podaci i komunikacija korisnika na servisima i serverima stoje na raspolaganju američkim tajnim službama.

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.