Logo
Ispiši ovu stranicu

Saša Kramar: Ulazimo u postaplikativno doba Istaknuto

Saša Kramar, Hrvatski Telekom Saša Kramar, Hrvatski Telekom

Na ovogodišnjem MobilityDayu bili smo u prilici razgovarati sa Sašom Kramarom, članom Uprave Hrvatskog Telekoma i glavnim direktorom za poslovne korisnike HT-a. Prije toga, Kramar je bio i dugogodišnji predsjednik Uprave Iskon Interneta. Porazgovarali smo o razvoju mobilnih tehnologija i ulozi telekoma u njima, o budućnosti IT-a i o razlici između uprave Iskona i HT-a.

U deset godina otkad je krenuo Mobility Day prošli smo put od dial-upa to do brzih LTE mreža na mobitelima, od zlatnog doba SMS-a do velikih mogućnosti pametnih telefona. Kako vi iz Telekoma gledate na tu tranziciju i koji je sljedeći razvojni korak po vama?

Mi u Telekomu smo u samoj srž te tranzicije. Naime, sve ove promjene, prije svega, osigurala je infrastruktura brzopojasnog pristupa internetu, kako fiksna, tako i mobilna. Upravo je Hrvatski telekom u tu infrastrukturu uložio daleko najviše. Samo prošle godine uloženo je 1,5 milijardu kn da bismo digli brzine i u fiksnom i u mobilnom dijelu, da bismo podigli dostupnost te mreže i da bismo što većem broju ljudi i firmi u hrvatskoj osigurali širokopojasni pristup internetu.

Jesu li instant messengeri, kao WhatsApp, Viber, Hangouts, Facebook Messenger i sl. disruptivne tehnologije za telekome? Što se korisnicima u mobilnom svijetu može ponuditi kao alternativa klasičnim telekom uslugama koje su prije bile?

One jednim dijelom svakako jesu disruptivne. Naime, zamjenjuju dio naših servisa, pogotovo na polju razmjene poruka. Međutim, to omogućuje i nama neke nove stvari, neke nove servise. Npr. glasovni servisi jesu u opadanju, ali zamjenjuju se većom potrošnjom pristupa internetu. Ne možete očekivati da se stvari neće mijenjati. Ono što je bitno je da uvijek bude korak ispred i da se uvijek ima nešto što se može ponuditi korisnicima u budućnosti. Mi tu nismo ograničeni samo na glasovne i SMS usluge, nego tu su i pristup internetu i televizijski sadržaji, koji se danas isto konzumiraju na različite načine, a ne samo doma pred TV ekranom, nego i u pokretu na mobilnim uređajima. Kod poslovnih korisnika, osim klasičnih telko usluga, mi smo već duboko i daleko otišli prema ICT uslugama, gdje za različite vertikale poslovnih korisnika nudimo različite servise i mogućnosti, da telko servise kombiniraju s IT servisima, čime smo u mogućnosti u potpunosti ispuniti njihove poterbe.

Spomenuli ste na okruglom stolu da ulazimo u postaplikativno doba. Kako vidite to doba i što zapravo ono donosi?

Nije bit u samoj mobilnoj aplikaciji, ona je samo jedan od načina na koji se dolazi do nekog servisa koji nam je bitan. Slijedi doba u kojem nećemo više imati 20, 30, 40, 50 aplikacija, nego vjerujem da ćemo imati jedan osnovni interface koji će za nas komunicirati sa svim aplikacijama i servisima i koji će nam omogućiti da vi naprosto kažete: "nazovi mi Peru", ili "uplati 1000 kn na ručun kćeri", ili "sastavi i pošalji mejl svima kome treba" ili da pokrenemo neki proizvodni proces, da ga zaustavimo, korigiramo itd... i sve to na način koji će nama biti najprirodniji, najefikasniji i najbrži. To može biti govor ili u nekoj još daljoj budućnosti možda i misli. Vjerujem da je i to nešto što nas čeka.

Mobilityday 2016 29

Kada govorimo o mobilnosti i nadolazećim mobilnim tehnologijama, što vi vidite kao najznačajnije nadolazeće tehnologije?

Ja npr. jako vjerujem u koncept "autonomous drivea", za što između ostalog trebaju i mobilne mreže pete generacije. Vidim da će vrlo brzo sva naša prijevozna sredstva, svi naši automobili kao sastavni dio opreme imati SIM karticu i pristup mobilnoj mreži, što će nam omogući da se vozimo bitno drugačije, nego što koristimo vozila danas.

Dugo vas znamo kao čovjeka iz Iskona i sada ste prešli u Hrvatski Telekom. Koje su razlike za vas i što je to što vi donosite u HT? Kakvi su vaši prioriteti i što vi vidite u budućnosti?

Radi se o dva različita sustava. Ono što mislim da ja mogu donijeti je da se ta dva drugačija principa funkcioniranja spoje. Obje strane imaju niz dobrih stvari i ja se nadam da mogu donijeti jednu agilnost, brzinu, možda i manje formaliziranja, s druge strane veći sustav u koji sam došao ima strukturu, snagu i mogućnost da se naprave neke ozbiljne stvari. Mislim da kombinacijom jednog i drugog možemo ići korak dalje.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.