Logo
Ispiši ovu stranicu

Microsoft kupuje Discord za više od deset milijardi američkih dolara? Istaknuto

Microsoft kupuje Discord za više od deset milijardi američkih dolara?

Microsoft pregovara o preuzimanju Discorda, aplikacije za brbljanje omiljene među igračicama i igračima računalnih igara.


Na čelu pregovaračkog tima diva iz Redmonda navodno je šef odjela za igraću konzolu Xbox Phil Spencer, a kao moguća cijena spominje se iznos od deset milijardi američkih dolara.

Američki mediji pišu kako su u Discordu istaknuli tu cijenu nakon što je više kupaca pokazalo zanimanje (među kojima su Amazon i Epic Games) te kako su se upustili u ekskluzivne pregovore s jednim od kupaca, što bi mogla biti naznaka kako je zaključenje dogovora na pomolu. No, drugi upozoravaju kako se vjerojatnijim čini rasplet u kojem će se u Discordu odlučiti na javnu ponudu dionica i izlistavanje na burzama kapitala.

Od sedam do deset mlrd USD

Discord svojim korisnicima omogućava komunikaciju videom, glasom i tekstom. Većina ga koristi besplatno, ali je sve zanimljiviji tvrtkama koje stvaraju sadržaje i proizvode namijenjene ljudima zatvorenima u kućama tijekom pandemije koronavirusa, poput primjerice književnih klubova ili igara.

Trenutno ima 820 zaposlenih i oko 140 milijuna korisnika aktivnih na mjesečnoj razini. Prošle su godine ostvarili prihode u visini od 130 milijuna američkih dolara, ali nisu još profitabilni. U prosincu 2020. vrijednost te tvrtke procjenjena je na sedam mlrd USD, nakon što su osigurali ulaganje vrijedno sto milijuna USD.

Prihodi Discorda dolaze od pretplate Nitro, koje za 9,99 USD mjesečno nude više naprednijih značajki poput primjerice mogućnosti dijeljenja zaslona u višoj razlučivosti, dodatnih paketa naljepnica i učitavanja većih datoteka.

Microsoft je krajem rujna prošle godine najavio preuzimanje tvrtke ZeniMax Media, koja u vlasništvu između ostalog ima i poznatog izdavača igara Bethesda Softworks, za 7,5 mlrd USD. To je preuzimanje u međuvremeno uspješno dovršeno.
Ta je tvrtka također pokazala zanimanje za preuzimanje aplikacije TikTok i pregovarala o kupovini Pinteresta.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.