Logo
Ispiši ovu stranicu

Hakeri ucjenjuju Acer, traže 50 milijuna USD Istaknuto

Hakeri ucjenjuju Acer, traže 50 milijuna USD

Tajvanski proizvođač računala navodno je postao žrtvom napada ucjenjivačkim softverom iza kojeg stoji skupina REvil.

Banda kibernetičkih kriminalca REvil navodno je od tvrtke Acer zatražila 50 milijuna ameičkih dolara nakon što su tijekom vikenda uspjeli upasti u računalni sustav te tvrtke. Dio ukradenih datoteka objavljen je kao dokaz kako su doista uspjeli probiti Acerovu zaštitu.

Među objavljenim dokumentima su tablice s financijskim podacima, bankovni izvatci i korespodencija s bankama. Čini se kako je pri upadu zlorabljen sigurnosni propust nultog dana u Microsoftovom Exchangeu te kako Acerovi proizvodni pogoni nisu bili zahvaćeni.

Postavili su nedjelju, 28. ožujka, kao zadnji rok za plaćanje otkupnine i ponudili popust od 20 posto za plaćanje do ove srijede. Isplata je zatražena u kriptovaluti Monero. Navodno je to dosad najveći iznos kojeg je ta skupina kriminalaca zatražila kako bi omogućila pristup zlonamjernim softverom zaključanim računalima. Ogluše li se u Aceru na njihov zahtjev, zaprijetili su kako će taj iznos udvostručiti.

Jedna u nizu žrtvi

Zasad još nije poznato je li Acer isplatio otkupninu, iako su u toj tvrtci odbili potvrditi kako je do upada doista došlo. Naveli su tek kako "rutinski nadziru svoje informatičke sustave" i kako se uspješno brane od većine napada, iako su tvrtke poput njihove njima stalno izložene.

Nedavne "abnormalne situacije", uočene tijekom ožujka, prijavljene su policiji i odgovarajućim tijelima vlasti u više država. Poduzete su sve potrebne sigurnosne mjere, kao i mjere opreza.

Skupina REvil je pomoću ucjenjivačkog softvera (ransomware) u svibnju prošle godine iznudila 42 milijuna USD nakon što su zaprijetili kako će objaviti osjetljive datoteke o njihovim poznatim i slavnim klijentima.
Prije toga su tijekom novogodišnje noći 2020. napali financijsku tvrtku Travelex i u napadu teškom šest milijuna USD iz stroja izbacili njihove servise online na puna dva tjedna.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.