Menu

Nvidijina dionica po vrijednosti prestigla Intelovu Istaknuto

Nvidijina dionica po vrijednosti prestigla Intelovu

Na tržištu dionica industrije poluvodiča došlo je do velikog preokreta, jer je nakon rasta cijene dionice za 2,3% na 404 američka dolara, Nvidia nakon desetogodišnje dominacije Intela izbila na vrh najvrjednijih dionica proizvođača čipova.

To znači, da kada se broj dionica s kojima se može trgovati na burzi pomnoži s njihovom trenutnom tržišnom cijenom, tržišna kapitalizacija Nvidije sada iznosi 248 milijardi dolara, dok je Intel pao na drugo mjesto s 246 milijardi dolara.

Nvidijina dionica se na Wall Streetu već nekoliko godina drži među najjačima, posebice od kako je tvrtka svoj osnovni biznis s čipovima za osobna računala (grafičke kartice), proširila na podatkovne centre, automobile i umjetnu inteligenciju. Intel koji je dugo dominirao na tržištu procesora za računala i servere, još uvijek se muči s proširivanjem poslovanja na druga područja.

I tog razloga je došlo do situacije da u trenutku dok Intelova dionica bilježi pad od gotovo 3% u 2020. godini, Nvidia istovremeno raste za čak 68%.

Intel je nedavno zbog pandemije pretrpio velike probleme s lancem dobavljača komponenti, kao i s povećanjem troškova zbog razvoja nadolazećih Tiger Lake 10-nanometarskih procesora.

No valja naglasiti da cijena dionice nije jedino mjerilo uspjeha, jer po prihodima Nvidia ostvaruje tek djelić onoga što postiže Intel. Analize ukazuju na povećanje prihoda Nvidije u ovoj fiskalnoj godini na 14,6 milijardi dolara, dok su za Intel očekivanja da će mu povećanje prodaje od 2,8 posto omogućiti ostvarivanje prihoda od 73,8 milijardi dolara. Stoga Nvidiji predstoji još dalek put da bi se mogla nazvati kraljem čipova, a Intel sigurno neće čekati skrštenih ruku.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg