Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prvi hrvatski dokumentarac na temu uloge STEM znanja i vještina u razvoju društva Istaknuto

Prvi hrvatski dokumentarac na temu uloge STEM znanja i vještina u razvoju društva

U Zagrebu je premijerno prikazan film Generacija inspiracija, prvi hrvatski dokumentarni film koji razbija predrasude s kojima se susreću mladi prilikom uključivanja u STEM aktivnosti.

Kroz autentične priče o uspjesima i pogledima na svijet glavnih protagonista ovog dokumentarca, Hrvatski Telekom ističe prilike koje otvaraju najnovije tehnologije, bilo u području pripreme mladih za poslove budućnosti ili osnaživanju njihove uloge za prosperitet cijelog društva.
Generacija inspiracija isprepliće razmišljanja i stavove mladih polaznika donacijskog programa Generacija NOW prikazujući kako STEM vještine u školama pozitivno utječu na razne aspekte njihovog života, života njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Oni su djevojčice i dječaci iz različitih sredina, različitih osobina i interesa, a zajedničko im je da koriste najnovija znanja i tehnologije, kritički promišljaju o svijetu oko sebe, razvijaju svoju kreativnost i u tome su izrazito uspješni. Također, ruše predrasude duboko ukorijenjene u našem društvu pokazujući kako su u bavljenju STEM znanostima jednako uspješni i dječaci i djevojčice, kako kompetencije u ovom području nisu rezervirane isključivo za rad u IT sektoru, kako su djeca s ovim znanjima nerijetko omiljena u društvu te kako, bez obzira žive li u malim mjestima ili velikim gradovima, zahvaljujući brojnim mogućnostima današnjice, imaju jednake prilike za uspjeh i razvoj.
Također, svoje osvrte na ovu temu podijelili su i renomirani stručnjaci. Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja ovdje govori o primjenjivosti STEM znanja i vještina u svim sektorima, a doc. dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu daje svoj stručni osvrt. Oslanjajući se na brojna znanstvena istraživanja, Pavlin-Bernardić govori o tome na koji način je upravo bavljenje STEM znanostima, poticanje djece od najranijih dobnih skupina na kritičko promišljanje o svijetu oko sebe te rješavanje izazova uz pomoć tehnologije dobro za njihov razvoj.

Snimanje se odvijalo širom Hrvatske pod redateljskom palicom Siniše Josipa Starčevića, nagrađivanoga redatelja i producenta poznatog upravo po nizu inspirativnih dokumentarnih formata snimanih za Europsku komisiju, razna međunarodna događanja i multinacionalne kompanije.

Generacija NOW donacijski je program koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. U četiri godine, u pripremanje mladih za poslove budućnosti uloženo je više od 4 milijuna kuna, a u programu se nalazi više od 300 obrazovnih institucija diljem Hrvatske.

Dokumentarni film Generacija inspiracija od 6. studenoga dostupan je potpuno besplatno u MAXtv videoteci, a moguće ga je u cijelosti pogledati i na YouTube kanalu Hrvatskog Telekoma na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=bV2PR2qduDE&feature=youtu.be

 

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next