Logo
Ispiši ovu stranicu

EIC: Predstavljen projekt Europsko vijeće za inovacije s ciljem podrške inovativnih projekata Istaknuto

EIC: Predstavljen projekt Europsko vijeće za inovacije s ciljem podrške inovativnih projekata

Europska komisija, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Europska poduzetnička mreža predstavili su pilot-projekt Europsko vijeće za inovacije (EIC) 2019.-2020.

Kroz pilot-projekt EIC 2019. – 2020. poduzetnicima-inovatorima na raspolaganju su financijska sredstva u iznosu oko 2 milijarde eura, kao i mogućnosti umrežavanja i mentorstva te strateško savjetovanje za unaprjeđenje inovacijskog ekosustava u Europi.

„Uzimajući u obzir bogato iskustvo HAMAG-BICRO-a u području istraživanja, razvoja i inovacija, naša Agencija prepoznaje važnost inovativnih startu-upova te malih i srednjih poduzetnika za razvoj hrvatskog poduzetništva. Od siječnja 2016. do danas, HAMAG-BICRO sudjelovao je u provedbi 351 projekta iz različitih poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a pritom je ugovoreno 862 milijuna kuna bespovratnih sredstava“, kazao je član Uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko dodavši kako ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,62 milijarde eura.

Vlatka Petrović iz Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu ukratko je smjestila hrvatsku inovatorsku i startup scenu u globalne razmjere. „Sva mala i srednja poduzeća pitaju se rade li kvalitetno na inovacijama. Naime, Hrvatska je u globalnim okvirima u nekom suzdržanom položaju s inovacijama. Ono što time hoću reći jest da se nismo pretjerano iskazali u R&D segementu, no mjesta za napredak ima. Ideja ovog pilot-projekta jest povećanje kompetetivnosti u globalnoj razini s raznim financijskim potporama“, dodala je Petrović.

IMG 20190703 142641

Wolfgang Burtscher, zamjenik generalnog direktora Odjela za istraživanje i inovacije Europske komisije, predstavio je sam EIC projekt istaknuvši njegovu stratešku važnost i probleme s kojima se u EU susrećemo. „Za razliku od Amerike i Azije koji uvelike predvode cijeli tehnološki boom, EU pada na začelje po pitanju startupova. Što točno koči inovacije u EU? Manjak inovacija uvjetovan manjkom radne snage za razliku od dva velika spomenuta područja, samim time manjak startupova te razgranatost izvora inovacija. Europa je jaka po pitanju financiranja i javne potrošnje, no problem predstavlja premala privatna potrošnja. Pod privatnom potrošnjom mislim kako u Americi mnoge startupove i velike tvrtke financiraju privatne osobe, dok je u Europi takav način financiranja rijedak“, osvrnuo se Burtscher na probleme pri financiranju. „SAD ima venture ulaganja, Kina ima državna ulaganja, a zato smo mi započeli s EIC programom“, zaključuje Burtscher.

IMG 20190703 142725

Unaprijeđeni dio pilot-projekta EIC-a odnosi se na pilot-projekt EIC Pathfinder kroz koji će se podržavati projekti za potporu naprednim tehnologijama od rane faze istraživanja čiji je cilj razvoj radikalnih i inovativnih tehnologija, dok će se pilot-projektom EIC Accelerator financirati poduzeća i startupovi pri razvoju i širenju inovacije do razine na kojoj mogu privući privatna ulaganja.

Od trenutka uspostave EIC-a, već je 1.276 inovativnih projekata iskoristilo ukupno dostupna sredstva u iznosu većem od 730 milijuna eura. EIC je, podsjetimo, u pilot fazi, a operativan će postati 2021. godine u okviru sljedećeg programa Europske unije za istraživanje i razvoj – Obzor Europa.

Prijave na EIC Pathfinder otvorene su od 18. ožujka i nemaju definiran krajnji rok prijave. Prijave na EIC Accelerator otvorene su od 5. lipnja, a zaprimaju se putem poveznice.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.