Logo
Ispiši ovu stranicu

Zemlje G20 novim nacrtom zakona žele oporezivati globalne tehnološke porezne oaze Istaknuto

Zemlje G20 novim nacrtom zakona žele oporezivati globalne tehnološke porezne oaze

Tehnološke kompanije godinama pokušavaju uštedjeti na poreznim računima rezerviravši dobit u zemljama-oazama s niskim porezom bez obzira na lokaciju krajnjeg kupca.

S tim se ciljem u nedjelju na japanskom G20 summitu sastalo 20 ministara financija najrazvijenijih gospodarstava svijeta kako bi sastavili zajednička pravila za zatvaranje rupa u zakonu do 2020. godine.

Nova pravila značila bi veća porezna opterećenja za velike multinacionalne tvrtke, ali bi i zemljama poput Irske otežala privlačenje izravnih stranih ulaganja uz niske stope poreza na dobit.

Velika Britanija i Francuska bile su među najglasnijim predlagateljima prijedloga otežanja prebacivanja dobiti u jurisdikcije s niskim porezima, uz minimalni porez na dobit.

To je dovelo Britaniju i Francusku u sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su izrazile zabrinutost da su američke internetske tvrtke time direktno nepravedno napadnute.

Velike internetske tvrtke kažu da poštuju porezna pravila, ali u Europi plaćaju malo poreza, obično putem kanaliziranja prodaje preko zemalja poput Irske i Luksemburga, koje imaju lagane porezne režime.

Brojne zemlje zabrinute su da velike tehnološke tvrtke uvelike profitiraju od svojih stanovnika, a gotovo nikako ne pridonose lokalnim gospodarstvima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.