Logo
Ispiši ovu stranicu

Grupa EIB u 2018. podržala Hrvatsku s pola milijarde eura Istaknuto

Grupa EIB u 2018. podržala Hrvatsku s pola milijarde eura

Grupa Europske investicijske banke podržala je gospodarski i društveni rast i razvoj vitalne infrastrukture u Hrvatskoj prošle godine s 507 milijuna eura.

Sektori poput prometnog, energetskog i socijalnog bili su ključ pokretanja aktivnosti EIB Grupe u Hrvatskoj. Istovremeno, Europski investicijski fond (EIF) uložio je 63 milijuna eura u 262 mala i srednja domaća poduzeća koja su, samim time, zadržala gotovo tri i pol tisuće radnih mjesta.

Ove aktivnosti u posljednjih su devet godina povećale broj radnih mjesta za 227 tisuća.

„Grupa EIB ponosna je što je nastavila služiti hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu tijekom 2018. godine. Uložili smo više od pola milijarde eura u vitalnu infrastrukturu, energiju, nova radna mjesta za hrvatske građane, mala i srednja poduzeća i mid-caps. To ne bismo mogli učiniti bez podrške naših kolega i partnera u hrvatskoj Vladi, HBOR-u i našem predanom EIB-ovom timu u Luksemburgu i Zagrebu. Veselim se 2019. i još jednoj velikoj godini partnerstva i rasta za Hrvatsku“, izjavio je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapeico.

U 2018. godini EIB je potpisao ugovore vrijedne 197 milijuna eura novih ulaganja u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). Istovremeno, program jamstva u iznosu od 21 milijardu eura uveo je Plan ulaganja za europu, a time je ukupan iznos ulaganja odobrenja EFSU.a u Hrvatskoj iznosio gotovo milijardu eura.

Kreditiranje EIB-a u Hrvatskoj doseglo je 444 milijuna eura kroz šest projekata provedenih diljem zemlje – ulagalo se u sektor usluga i turističku infrastrukturu, projekte zelene energije u Zagrebu te u hrvatskog inovatora, Rimac automobile.

Hrvatska trenutno koristi kredit EIB-a za svoje nacionalne doprinose u projektima koje financira EU, s mogućnošću korištenja financiranja za projekte predfinanciranja. Kreditom će se povećati broj projekata koje EU financira u cijeloj zemlji kako bi se poboljšala ekonomska i socijalna kohezija i promicao održivi razvoj Hrvatske.

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.