Logo
Ispiši ovu stranicu

Prihod Ericsson Nikole Tesle u Q1 porastao za 13,8% Istaknuto

Prihod Ericsson Nikole Tesle u Q1 porastao za 13,8%

Ericsson Nikola Tesla objavio je financijsko izvješće za prvo tromjesječje ove godine.

Prihodi od prodaje iznose 388,2 milijuna kuna (2018. 341,0 milijuna kuna), što je porast od 13,8%. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,6%, usluge za Ericsson 65,1%, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,3%.

“Prodaja usluga na Ericssonovom tržištu bilježi rast kao rezultat širenja poslovanja i dobivanja novih odgovornosti, prije svega u području 4G i 5G tehnologija. Naši stručnjaci sudjeluju u nizu projekata vezanih uz 5G širom svijeta, a dio razvoja 5G odvija se i u kompanijskom razvojno-istraživačkom centru. Značajan porast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu. Vodeći hrvatski operatori ostaju fokusirani na modernizaciju mobilnih mreža, pripremu za uvođenje 5G te projekte digitalne transformacije, a veliki utjecaj na rast prihoda imao je i uspješno implementiran sustav za nadzor državne granice Republike Hrvatske. Na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe prihodi od prodaje nešto su niži u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Glavni fokus na ovim tržištima ostaje na implementaciji ugovorenih projekata u području modernizacije mobilnih mreža te informatizacije zdravstva”, komentirala je predsjednica Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević.

U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, bruto dobit niža je 2,6% kao posljedica ulaganja u rast i razvoj Centra za istraživanje i razvoj te značajnog povećanja angažmana i radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima Grupe te iznosi 58,8 milijuna kuna. Operativna dobit niža je 2,2% uslijed niže bruto dobiti, dok je dobit prije oporezivanja viša 3,4% kao rezultat pozitivnog utjecaja tečajnih razlika. Neto dobit veća je 8,6% te iznosi 32,9 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 91,5 milijuna kuna (1. tromjesečje 2018.: 57,9 milijuna kuna) i veći su 58% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje niži su 3,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 43,8 milijuna kuna (1. tromjesečje 2018.: 45,4 milijuna kuna).

Centar za istraživanje i razvoj (R&D centar) kontinuirano širi svoje odgovornosti. U segmentu Mreža (radio sustavi) i Upravljanja korisničkim podacima (UDM) R&D centar je na tržište uspješno isporučio niz novih funkcionalnosti za najmodernije sustave. Među brojnim drugim projektima, radilo se i na virtualizaciji proizvoda za MSC (Mobile Switching Centre), HLR (Home Location Register) te EIR (Equipment Identification Register) za niz kupaca. Na redovnom poslovnom pregledu aktivnosti, suradnici iz korporacije Ericsson ponovno su visoko ocijenili kvalitetu, efikasnost rada, inovativnost i rezultate R&D Centra. Najnovije ocjene daju dodatni poticaj za daljnji razvoj, jer su postignuti rezultati najbolji od kada sudjelujemo u ovakvom evaluacijskom procesu.

Stručnjaci Centra za usluge i rješenja za Mreže, uz ugovore za Ericsson Nikolu Teslu, radili su na projektima za potrebe kupaca u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Meksiku, Indoneziji, Iraku, Južnoafričkoj Republici i drugdje. Radi se o složenim poslovima stručne analize, kreiranja novih inovativnih rješenja, optimizacije i nadogradnje postojećih mreža te konzultantskim uslugama. Nastavljen je rad na razvoju i implementaciji softverskih alata za upravljanje i optimizaciju mobilnih mreža.

Na MWC Barcelona, vodećem globalnom događanju u svijetu mobilnih komunikacija, Ericsson je predstavio brojne projekte s fokusom na 5G i Internet stvari te nove mogućnostima koje se nude industriji i krajnjim korisnicima. Na istom sajmu prezentirali su i projekt optimizacije Swisscomove mreže u kojoj su ključnu ulogu odigrali kompanijski stručnjaci, a koja je po P3 mjerenjima jedna od najboljih mreža u svijetu. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle sudjelovali su i u prezentaciji ključnih aspekata evolucije mobilnih mreža prema 5G i IoT-u na Ericsson City Modelu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.