Menu

Hrvatska glasala za direktivu o autorskim pravima na internetu Istaknuto

Hrvatska glasala za direktivu o autorskim pravima na internetu

Nakon što je prošli mjesec Europski parlament usvojio Direktivu o autorskim pravima na internetu, sada su je potvrdile i države članice, s većinom od 19 glasova.

Među 19 država koje su glasale za Direktivu bile su Francuska, Njemačka i Hrvatska, dok su Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska i Švedska bile protiv, a Slovenija, Belgija i Estonija ostale su suzdržane.

Prema Direktivi koja je sada postala obvezujuća u Europi, Google, Facebook, Instagram i druge online platforme morat će sklapati ugovore s glazbenicima, izvođačima, autorima, izdavačima vijesti i novinarima kako bi smjeli koristiti njihov rad, te će imati obavezu filtriranja zaštićenog sadržaja prema novim pravilima o copyrightu. Bez obzira na to što direktivu nisu podržale sve članice Europske unije, sve će ju države morati primjenjivati u roku od dvije godine

Google je izjavio da će nova pravila naštetiti europskoj kreativnosti i digitalnim ekonomijama članica, a mnogi kritičari boje se kako bi kazne za kršenje Direktive mogle češće plaćati male tvrtke.

Poljska koja je glasala protiv direktive, izjavila je da je ovo korak unatrag jer bi filtriranje moglo dovesti do uspostave cenzuriranja.

Izvor: vidi.hr

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next