Menu

Konferencija DORS/CLUC 26. put okuplja Linuxaše Istaknuto

Konferencija DORS/CLUC 26. put okuplja Linuxaše

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i ovog će travnja, 26. put po redu ugostiti DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference) – najveće i najznačajnije okupljanje pobornika Linuxa i otvorenog koda u Hrvatskoj.

DORS/CLUC 2019 će se održati u prostorima ​FER-a u Zagrebu 18. i 19. travnja​. Sada već tradicionalno, konferenciju zajednički organiziraju ​HrOpen​ i ​HULK​, neprofitne udruge čiji su ciljevi promocija i edukacija o slobodnom i otvorenom softveru, i to ne samo u uskim krugovima IT profesionalaca, nego i u široj javnosti.

U istom duhu zamišljena je i DORS/CLUC konferencija, koja će u svojoj 26. inačici privući raznovrsnu publiku: od studenata, srednjoškolskih i sveučilišnih profesora te predstavnika javnog sektora do Linux entuzijasta, sistemaša, „hakera”, programera, dizajnera, i svih ostalih koji koriste i podržavaju slobodni i otvoreni softver u svom poslovnom ili privatnom životu.

Program konferencije nudi pregršt tema raspoređenih u više od 20 predavanja, a trenutni aktualni popis predavača može se provjeriti na poveznici​. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati i u nekoliko praktičnih radionica te time proširiti svoj raspon vještina.

Keynote predavanje o uspjehu ​LibreOffice​ projekta i važnosti otvorenih formata održat će ​Italo Vignoli​, član predsjedničkog odbora OSI-ja (Open Source Initiative​) i jedan od osnivača organizacije ​The Document Foundation​. Valja istaknuti i okrugli stol pod naslovom „Otvoreni kurikulum za otvorene i slobodne alate i programe” koji će se izravno baviti temom obrazovanja u Hrvatskoj.

Domaće školstvo bit će glavna tema još nekoliko predavanja na ovogodišnjoj DORS/CLUC konferenciji, pa će posjetitelji moći naučiti više o razvoju obrazovnih programa na otvorenim platformama, ali i raspravljati o (ne)uspjehu digitalizacije u hrvatskim školama.

Osim svega navedenog, DORS/CLUC 2019 nudi i nekoliko predavanja o razvoju softvera te o računalnoj sigurnosti u kontekstu otvorenog softvera. Program konferencije uključuje i savjete za DevOpse iz prve ruke, priliku za sudjelovanje u ​Open Street Map​ projektu, te predstavljanje nesvakidašnjih primjeraka otvorenog hardvera (ULX3S, hgTerm).

Broj ulaznica za konferenciju je ograničen, a dostupne su u nekoliko varijanti – Start, Core i DC supporter. Za više detalja posjetite službene web stranice konferencije.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next