Menu

Europa želi stati na kraj monopolu američkih internetskih divova na svome tržištu Istaknuto

Andrus Ansip, potpredsjednik EU komisije za ravnopravnost na internetskom tržištu Andrus Ansip, potpredsjednik EU komisije za ravnopravnost na internetskom tržištu

Nakon Googlea, Europska komisija širi istragu na Microsoft te Yahoo! kako bi provjerili transparentnost i nepristranost njihovih tražilica. Mnoge su europske tvrtke i političari zabrinuti zbog činjenice što američke IT kompanije dominiraju europskih tržištem, a Francuska i Njemačka su zatražile bolju kontrolu nad dominatnim igračima među internetskim platformama jer vjeruju da guraju usluge europskih kompanija iza svojih. 

Potpredsjednik EU komisije za područje ravnopravnosti na internetskom tržištu Andrus Ansip bi trebao službeno predstaviti dokument 6. svibnja. U njemu žele saznati jesu li Amazon i Yahoo i Google iskorištavali svoj položaj među korisnicima i tako stvorili monopol nad europskim tržištem, pogotovo na području internetske trgovine. 

U nacrtu dokumenta za stvaranje ravnopravnog tržišta na online servisima ("Digital Single Market") stoji da će "provesti detaljnu istragu i savjetovati se o ulozi internetskih platforma, uključujući i rast vrijednosti proizvoda koji se na njima nude", prenosi agencija Reuters. 

Komisija bi istragu trebala provesti sljedeće godine, a u njoj će se najviše orijentirati na transparentnost rezultata iz tražilica, uključujući plaćene oglase, te na koji način internetske platforme koriste dobivene informacije. U postupku bi trebali istražiti i kako platforme reguliraju objavljivanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima te postavljaju li privatnim i poslovnim korisnicima ograničenja ako žele preseliti svoje ponude i usluge na neku drugu platformu. 

Nacrt dokumenta govori i o mogućem manipuliranju uvjetima pristupa određenim internetskim platformama, visokim cijenama, netransparentnosti te pretjerano strogim financijskim odredbama. Navode da u EU "postoji zakonski okvir za prigovore na relaciji kompanija-klijent, ali ne postoji za relaciju kompanija-kompanija".

Potreba za istragom se pojavila nakon što je, podsjećamo, Europska komisija optužila Google da je namještanjem rezultata u tražilici usluge svoje trgovine stavljao naprijed, dok je usluge konkurencije stavljao iza.

Pokažu li se sve ove optužbe istinitima, EU bi ove američke kompanije mogla kazniti drakonskim novčanim kaznama (do 10 posto njihovog ukupnog godišnjeg prihoda). S druge strane, ovakve bi optužbe mogle donijeti nove i izmijeniti postojeće zakone o internetskom tržištu u EU. Dođe li do toga, postoji mogućnost da će europske tvrtke koje su dosada surađivale s navedenim kompanijama na području Europe ubuduće poslovati po sigurnijim i povoljnijim uvjetima. Također, nove bi regulacije značile više tržišnog prostora za manje tvrtke te zaoštravanje konkurencije jer dominantni internetski divovi više ne bi mogli diktirati europsko tržište po svojim uvjetima. 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next