Logo
Ispiši ovu stranicu

GM: Prodano 200 tisuća električnih automobila uz postepeno ukidanje sufinanciranja Istaknuto

GM: Prodano 200 tisuća električnih automobila uz postepeno ukidanje sufinanciranja

General Motors dosegao je brojku od 200 tisuća prodanih električnih vozila u SAD-u. Iako brojka ide u korist tvrtci, potencijalni kupci u sljedeće će dvije godine imati sve manje koristi.

Naime, još je 2009. Kongres odobrio podmirivanje troškova pri kupnji električnih vozila koja su skuplja od vozila s unutarnjim izgaranjem slične veličine. Određena je kvota od 200 tisuća vozila po proizvođaču, a kako je GM dosegnuo tu brojku krajem prošle godine, sufinanciranje postepeno će se ukidati od 7,500 dolara pa sve do potpunog ukidanja 2020. godine.

Tesla je, primjerice, u srpnju dostigla 200 tisuća prodanih električnih vozila, a proteklog je utorka porezna olakšica pala na 3.750 dolara. Kako bi nadoknadili nižu stopu sufinanciranja iz Tesle su odlučili sniziti cijene vozila za dvije tisuće dolara.

U ožujku je izvršna direktorica GM-a Mary Barra pozvala je Kongres da proširi porezne olakšice za kupnju električnih vozila zbog velike potražnje.

Kongresni izvještaj iz 2016. navodi kako je gotovo 60 tisuća potrošača tražilo 375 milijuna dolara u poreznim olakšicama za električna vozila, dok se u razdoblju od 2018. do 2022. očekuje ukupno 7,5 milijardi dolara kredita.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.