Menu

Održana crowdfunding konferencija u prostorima ZICER-a

Održana crowdfunding konferencija u prostorima ZICER-a

Kako doći do financijskih sredstava za razvoj, na koji način se financirati i kojim se inovativnim modelima pri tome koristiti pitanja su kojih su se dotakli predstavnici domaćih i stranih startupova na međunarodnoj konferenciji o crowdfundingu u ZICER-u.

Crowdfunding, kao jedna od mogućnosti, još se uvijek smatra inovativnim oblikom financiranja i to ne samo u Hrvatskoj već i općenito u Europi. On nije samo način prikupljanja financijskih sredstava. Riječ je o marketinškom i društvenom konceptu kroz koji pojedinci, timovi, udruge, poduzetnici i ostali zainteresirani mogu predstaviti svoje ideje i postići uspjeh.

Crowdfunding konferencija okupila je više od 60 ZICER-ovih stanara, predstavnika startupova, institucija te partnera projekta CROWDfunding to mainSTREAM innovation (CrowdStream) i projekta Developing and transferring an innovative Energy Financing miX in order to activate private sector (E-FIX) sufinanciranih sredstvima Europske unija, na kojima je ZICER partner.

U svijetu u ovome trenutku funkcionira preko 2.500 crowdfunding platformi. Do sada je putem njih pokrenuto više od 2.500.000 kampanja. U Hrvatskoj za sada imamo aktivno pet platformi i više od 300 ostvarenih kampanja.

Nakon uvodnih riječi direktora ZICER-a Frane Šesnića, pomoćnika pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Ivana Ivankovića te direktora Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca imali smo priliku čuti više o razvoju crowdfundinga u Hrvatskoj. Zoran Rajn iz CEDIOR-a tom prilikom je naglasio kako je crowdfunding u Hrvatskoj skromno krenuo od 2011. godine te kako od 2017. bilježimo strelovit rast. Naglasio je i kako u Hrvatskoj nemamo jedinstven zakon o grupnom financiranju, već je ono regulirano kroz više različitih pravnih akata što dobro funkcionira.

IMG 20181212 100555

O austrijskom crowdfunding iskustvu govorila nam je Brigitte Hatvan iz ConPlusUltra koja je istaknula kako bez obzira na to na koji se oblik odlučili (na donacijama, equityju, nagradama ili landingu baziranoj kampanji) za uspjeh je neophodan entuzijazam, uložena energija i snažan marketing.

Kroz izlaganja Dragana Kovačevića, predstavnika austrijske vladine agencije za ekonomski razvoj i europske integracije (AEI) i Marka Helfriha, pomoćnika direktora Zagrebačkog inovacijskog centra, predstavljeni su ciljevi, rezultati i aktualna pilot akcija CrowdStream projekta, dok je projekt E-FIX, sufinanciran kroz program HORIZON 2020 predstavio Hrvoje Maras iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Predstavljena je i uspješna u Hrvatskoj realizirana crowdfunding kampanja Križevački sunčani krovovi te platforme Founderbeam i Croenergy.

IMG 20181212 113849

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next