Logo
Ispiši ovu stranicu

Ericssonovi poslovni rezultati za Q3 Istaknuto

Ericssonovi poslovni rezultati za Q3

Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate za treće tromjesječje 2018.

Vidljiva su poboljšanja u svim područjima poslovanja koja rezultiraju bruto maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 36,9% (28,5%) i operativnom maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 7,0% (-1,7%). Organski rast prodaje, usklađen za usporedive jedinice i tečaj, iznosio je 1% za Grupu, unatoč izlasku iz ugovora koji nisu bili strateški.

Bruto marža Grupe, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 41,5% (34,8%) s organskim rastom prodaje, usklađenim za usporedive jedinice i tečaj, od 5%. Snažna prodaja uglavnom je potaknuta nastavkom visoke razine aktivnosti prvenstveno u Sjevernoj Americi. Zbog snažnog uzastopnog porasta prodaje u trećem kvartalu, u četvrtom kvartalu u području Mreže očekuju se niži efekti od sezonalnosti nego što je uobičajeno.

Bruto marža u području Digitalne usluge, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 36,9% (32,0%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je manja u odnosu na prošlo tromjesečje. Iz Ericssona kažu kako vide rezultate vezane uz aktivnosti smanjivanja troškova i dobar napredak u velikom dijelu poslovnih područja. Istodobno, rezerviranja vezana uz velike projekte digitalne transformacije povećala su se u ovom tromjesečju, što objašnjava uzastopni pad bruto marže.

U području Usluge upravljanja bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 12,9% (-4,0%) temeljem učinkovitosti i provjere ugovora s kupcima. Završeno je 40 od ciljanih 42 ugovora, s godišnjim poboljšanjem dobiti od 87 milijuna eura. Povećavaju se ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi preoblikovali ponudu u području automatizacije i umjetne inteligencije.

U segmentu Poslovanje u nastajanju i Drugo, prodaja je porasla za 22%, zahvaljujući rastu iconectiv poslovanja. Ericsson nastavlja ulagati u strateška područja rasta kao što je Internet stvari gdje u ovom tromjesečju uočavamo sve veći zamah vezan uz važan ugovor u segmentu platforme za povezivanje. S obzirom da su dijelovi portfelja u segmentu Poslovanje u nastajanju u ranoj fazi, prodaja je za sada ograničenog opsega.

Iako je završen program smanjenja troškova, najavljen u srpnju 2017. godine, nastavlja se s povećanjem učinkovitosti i smanjenjem troškova u cilju daljnjeg povećanja konkurentnosti. Procjena troškova restrukturiranja od 478 milijuna eura do 667 milijuna eura ostaje aktualna za cijelu godinu. Slobodni novčani tijek bez M&A poboljšao se na 67,8 milijuna (-77,5 milijuna) eura.

“Postoji snažan zamah na globalnom 5G tržištu, potaknut od strane vodećih tržišta. Globalno tržište radijskog pristupa se oporavlja od višegodišnjeg pada, a naše investicije u istraživanje i razvoj omogućile su nam dobru poziciju vezanu uz navedeni razvoj tržišta. Ipak, predstoje napori da sve dijelove poslovanja dovedemo na zadovoljavajuću razinu performansi. Ostajemo uvjereni u postizanje našeg dugoročnog cilja od najmanje 12% operativne marže nakon 2020. godine.“, rekao je Borje Ekholm, predsjednik korporacije Ericsson.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.