Logo
Ispiši ovu stranicu

Toyota i SoftBank zajedno razvijaju višenamjenska autonomna vozila Istaknuto

Toyota i SoftBank zajedno razvijaju višenamjenska autonomna vozila

Dvije od pet najjačih kompanija u Japanu, Toyota i SoftBank, dogovorile su suradnju u svrhu razvijanja autonomnih automobilskih servisa poput autobusnog prijevoza, dostave hrane i slično.

Kako obje tvrtke zasebno rade na razvoju autonomnih vozila i car sharingu, na projektu pod nazivom MONET (Mobility Network) fokusirat će se na višenamjenska autonomna vozila za, primjerice, pay-per-use mobilne restorane i hotele – da, niste krivo pročitali.

Toyota je početkom ove godine predstavila sličnu zamisao – e-Palettes. Radi se o potpuno automatiziranoj novoj generaciji električnih vozila koji bi se, zavisno o veličini tereta, prilagođavali. Projekt su zamislili kao svenamjensko vozilo koje bi služilo servisima poput carpoolinga do mobilnog ureda, medicinske klinike… Inače, Toyota na temelju tog koncepta zajedno s Didijem, Uberom, Pizza Hutom i Amazonom planira prijevoz sportaša i gostiju na OI u Tokiju.

002

MONET bi trebao biti dostupan javnosti u drugoj polovici 2020., dok će Toyota biti zadužena za razvoj samih vozila, a SoftBank će raditi na prikupljanju i analiziranju prometnih podataka.

Inače, SoftBank ima vlastitu frakciju autonomnih vozila pod nazivom SB Drive, a bave se razvojem autonomne tehnologije za buseve.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.