Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dionice američkih proizvođača čipova u daljnjem padu Istaknuto

Dionice američkih proizvođača čipova u daljnjem padu

Dionice američkih proizvođača poluvodiča Intela, Micron Technologyja i Nvidie pale su za otprilike 4 posto u ponedjeljak što je najveći pad od travnja.

Pad se pripisuje novim mjerama američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog trgovinskog sukoba s Kinom koji je izazvao val straha kod ulagača.

Zbog posljednjeg Trumpova konflikta s Kinom SAD će pokušati kontrolirati kupnju američkih tvrtki od strane onih tvrtki koje imaju više od 25 posto udjela kineskih ulagača.

Ključna opasnost za američke proizvođače čipova su potencijalne carine na nemali broj proizvoda sastavljenih u Kini od američkih komponenti.

Televizori i pametni telefoni uređaji su prepuni čipova proizvedenih u Kini, no zasad su takvi uređaji „pošteđeni“ od strane Trumpa, no mogli bi biti zahvaćeni ukoliko se trgovački spor nastavi.

Naime, Intel i Micron Technology rijetke su američke tvrtke koje većinu svojih proizvodnih postrojenja drže na američkom području. No, nije sve toliko jednostavno. Oni izvoze svoje proizvode u zemlje poput Meksika, Malezije i Vijetnama u svrhu dodatnih testiranja, a iz tih zemalja testirane proizvode šalju u Kinu na izradu gotovih proizvoda i daljnji izvoz do potencijalnih potrošača.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next