Logo
Ispiši ovu stranicu

Uber kontinuirano u problemima: Nakon prometne nesreće privremeno obustavljeni testovi samovozećih automobila Istaknuto

Uber kontinuirano u problemima: Nakon prometne nesreće privremeno obustavljeni testovi samovozećih automobila

Uber je objavio da privremeno obustavlja testove svojih samovozećih automobila. Do takve je odluke došlo zbog prometne nesreće u gradu Tempe u Arizoni, u kojoj se Uberov samovozeći automobil našao prevrnut na bok. Srećom nitko nije ozbiljno ozlijeđen, a nesreću je prema policijskom izvještaju navodno skrivio ljudski vozač drugog automobila.

Za vrijeme trajanja istrage Uber je odlučio obustaviti testiranje samovozećih automobila ne samo u državi Arizoni, nego i na drugim lokacijama u SAD-u gdje se testovi inače izvode, kao npr. u Pittsburghu u Pennsylvaniji.

Ova se nezgoda nastavlja na težak period kroz koji Uber prolazi u zadnjim mjesecima. Početkom su ove godine iscurile u javnost informacije o Uberovoj agresivnoj i vrlo nezdravoj radnoj kulturi u kojoj se otvoreno potiče napredak u tvrtki kroz potkopavanje kolega i nadređenih i u kojoj se u ime pretjerane meritokracije toleriralo zlostavljanje podređenih, spolno napastovanje žena i seksističko, homofobično i rasističko vrijeđanje od strane istaknutijih i uspješnijih pojedinaca u tvrtki.

Slično tome, u svijetu se sve više govori o lošem odnosu Ubera i do vozača, koji legalno nemaju ni status zaposlenika u Uberu, iako de facto rade za njih. U tom smislu, sve su češće i radničke inicijative Uberovih vozača u smislu suprotstavljanja upravi Ubera radi ostvarivanja određenih prava. Nedavno je iscurila i snimka u kojoj se generalni direktor Ubera Travis Kalanick izderava na vozača koji se našao u prilici da mu se osobno požali na kontinuirano smanjenje vozačke naknade. Kalanick se zbog skandala našao prisiljen objaviti javnu ispriku.

Gotovo istovremeno, mediji su otkrili i da se Uber u svojoj aplikaciji koristi programom kojim se skupljaju podaci o korisnicima ne bi li se zaključilo koji su od njih mogući članovi državnih i javnih institucija i inspektorata. Kada vas program svrsta u tu kategoriju, mobilna aplikacija vam šalje lažne podatke o dostupnim vozačima i položaju vozila, kako bi onemogućila „undercover“ inspekcije i istrage usluge.

Što se samog testiranja samovozećih automobila tiče, Uberu je takva aktivnost krajem prošle godine zabranjena u Kaliforniji, gdje im je globalno sjedište, jer su je provodili bez potrebne registracije koju država traži za takve djelatnosti. Kompanije kao Google, General Motors i Ford u Kaliforniji su registrirale svoje samovozeće automobile i zatražile potrebne dozvole za njihovo testiranje pa normalno obavljaju ove djelatnosti. Zbog nezakonitog testiranja Kalifornija je sankcionirala Uber privremenim odbijanjem dozvole pa je tvrtka radije odlučila svoja kalifornijska testiranja preseliti u Arizonu, gdje posebna registracija nije (barem do sad bila) ni potrebna.

U svijetlu svega rečenoga, ovaj zadnji incident se i ne čini velikim, ako je istina da nesreću nije skrivio Uberov automobil, no vidi se da je Uber ovaj put, s privremenom obustavom testiranja, odlučio igrati opreznije nego inače. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Uber izaći iz svih kriza u koje se samo sve više i više petlja.

S tehničke strane, ovaj incident pokazuje koliko je složen proces proizvodnje samovozećih automobila, pošto nije dovoljno da se ona sama drže prometnih pravila i zakona, nego moraju biti u stanju suvislo se ponašati i u situacijama kada se neko drugo vozilo tih pravila ne pridržava.

Izvor: The New York Times

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.