Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Udružuju se ZIP i HUB385 Istaknuto

Ivo Špigel, Ivana Šoljan, Mihovil Barančić, Tihana Marelja, Ivica Mudrinić, Luka Sučić Ivo Špigel, Ivana Šoljan, Mihovil Barančić, Tihana Marelja, Ivica Mudrinić, Luka Sučić

Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) i centar inovacija HUB385 potpisali su sporazum o strateškoj suradnji s ciljem stvaranja središnjeg mjesta za razvoj startup i poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj, koje bi trebalo omogućiti kvalitetnije umrežavanje te podizanje razine znanja i kompetencija ključnih za razvoj i konkurentnost domaće startup scene. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su Ivo Špigel, Mihovil Barančić i Tihana Marelja iz ZIP-a te Ivana Šoljan, Ivica Mudrinić i Luka Sučić iz centra inovacija HUB385.

Ovim sporazumom, ZIP se seli u prostrani HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci, koji je u proteklih godinu dana privukao velik broj mladih poduzetnika, freelancera i kreativaca, ali i organizirao tristotinjak raznovrsnih događanja, usmjerenih ka razvoju stimulativnog startup ekosustava.

ZIP će sve dosadašnje aktivnosti nastaviti provoditi na novoj adresi, a najavljene su i prve zajedničke inicijative. U tom smislu 13. travnja u Hrvatsku dolazi Get in the Ring, globalno natjecanje u pitchu koje se odvija u preko 60 zemalja svijeta, na kojem će domaći startupovi prezentirati svoje poslovanje u borbi za odlazak na finalno natjecanje u Singapuru. Kroz cijeli proces startupovi će biti u mogućnosti uspostavljati kontakte s investitorima i klijentima.

„Specifičnost ovog natjecanja je ponajprije u njegovoj atraktivnoj formi inspiriranoj boksačkom temom. Naime, mladi poduzetnici najbolje znaju koliko je iscrpljujuće svakodnevno raditi na podizanju vlastitog biznisa, ali i koliko ispunjavajuće može biti jednom kad se postigne cilj, slično je to kao i u vrhunskom sportu. Get in the ring osnivače startupa stavlja u pravi ring, a oni se svojim pitchevima međusobno nadmeću. Pobjednik osvaja glavnu nagradu, putovanje u Singapur na finalno natjecanje, ali i šansu da se predstavi na globalnoj pozornici“, pojasnila je tom prigodom Tihana Marelja, direktorica ZIP-a, dodavši da je to tek jedna od novosti koje će ponuditi ova suradnja. “Izrazito smo ponosni na ovu suradnju koja će omogućiti startupima da na jednom mjestu dobiju svu potrebnu potporu koja će olakšati njihov razvoj, ali i doprinijeti popularizaciji startup kulture“, zaključila je direktorica ZIP-a.

Suosnivačica HUB385 Ivana Šoljan objasnila je da se aktivnosti ZIP-a i HUB385 nadopunjuju, pošto je ZIP prvenstveno inkubator, a HUB385 akcelerator pa zajedno postaju „cjelovita slika“.

„Do ideje o suradnji došlo je spontano i prirodno. Naime, naše aktivnosti su u biti kompatibilne te vjerujemo da zajedničkim snagama možemo osigurati još bolje uvjete za razvoj startup scene, ali i olakšati suradnju perspektivnih mladih tvrtki s onima već etabliranima. Isto takvu suradnju potičemo među našim stanarima tako da samo slijedimo uspješnu praksu koja se unutar ovih zidova primjenjuje“, istaknula je Šoljan pritom dodavši: „Iako se startup centre nerijetko promatra kao konkurenciju, važno je naglasiti da samo zajedno možemo podignuti cijelu priču na jednu novu, višu razinu i stvoriti zdravo i stimulativno okružje od čega će u konačnici svi imati koristi.“

HUB385 ZIP suradnja2

ZIP se u prostore HUB385 seli od 1. ožujka, a jedna od glavnih novosti koje uvodi s preseljenjem je program predinkubacije, gdje bi se ljudima omogućilo razgovarati o svojim projektima u najranijim fazama, da bi se izbjegli pogrešni prvi koraci, objasnili su predstavnici ZIP-a istučući važnost dobrog starta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next