Logo
Ispiši ovu stranicu

Novi Vidi predstavlja 50 najboljih hrvatskih aplikacija i novosti sa CES-a Istaknuto

Novi Vidi predstavlja 50 najboljih hrvatskih aplikacija i novosti sa CES-a

Jedan od globalno najvažnijih događaja u siječnju bio je sigurno sajam Consumer Electronics Show (CES) 2017 u Las Vegasu, no nismo zato zapostavili ni domaći IT pa VIDI 251 donosi i popis od 50 najboljih hrvatskih mobilnih aplikacija. Posebno istaknute teme su i test MS Hololensa i novih Intelovih procesora Kaby Lake.

Poseban prilog ovomjesečnog Vidija zove se VIDI.app i otkrit će vam 50 najboljih hrvatskih mobilnih aplikacija koje smo podijelili u osam kategorija, među kojima su plaćanja, informacije, naručivanje, zabava i ostalo. Ove aplikacije pokazuju da je softver za mobilne uređaje hrvatskih developera vrlo kvalitetan, često i na svjetskoj razini.

Top 50 Cro Apps VIDIClanakVelika

Ovom društvu nesumnjivo pripadaju MicroBlink i Photomath. Novi broj Vidija donosi i priču o tvrtki MicroBlink, koja na svjetskoj razini razvija OCR tehnologiju, na kojoj se temelji svjetski priznata mobilna aplikacija sestrinske tvrtke Photomath. U „Cool priči“ najnovijeg Vidija saznajte koji je njihov put do uspjeha.

Što se sajma CES 2017 u Las Vegasu tiče, donosimo pregled najboljih i najzanimljivijih novosti koje su prezentirale Nvidia, Asus, LG, Samsung, BMW, AMD i druge tvrtke. Svoje utiske sa sajma s nama i s vama podijelila je i ekipa hrvatske tvrtke STEMI, koja je imala vrlo uspješan nastup na sajmu, gdje je privukla pozornost Googlea, Samsunga i Applea.

Testirali smo i Microsoftov headset za „miješanu stvarnost“ HoloLens, koji donosi nešto potpuno novo u odnosu na postojeće VR i AR sustave. Stoga u ovom broju možete saznati sve detalje o Microsofotovim MR (mixed reality) naočalama, svjetovima koji se mogu stvarati u vašoj sobi, načinima za upravljanje hologramima i drugim detaljima koje iznosimo iz prve ruke (i prve glave), u prvom i najsveobuhvatnijem testu HoloLensa na ovim prostorima.

Microsoft Hololens 2 VIDIClanakVelika

Još jedna velika tema su novi Intelovi procesori Kaby Lake, o kojima se priča jako puno u posljednje vrijeme, a koji su donijeli treću 14nm iteraciju Core procesora. U našim testovima prvo smo skupili na hrpu desktop procesore u i5 i i7 inačicama, isprobali sve njihove performanse i overcloking mogućnosti.

Kaby Lake Postavljanje procesora VIDIClanakVelika

Potom smo odabrali 5 laptopa opremljenih mobilnim Kaby Lake procesorima kako bismo saznali što nova serija donosi u mobilnoj domeni. Vjerujemo da će vas rezultati ovog testiranja jako iznenaditi, jer smo u konačnici dobili pobjednika koji je upola jeftiniji od najskupljeg laptopa na testu kada se pogledaju ukupni rezultati po kriterijima koji su nam najvažniji.

Za one čije poslovanje ne ovisi o visokim performansama pa radije razmatraju povoljnije opcije za poslovne laptope, u ovom broju Vidija donosimo vam i "Palac gore" savjete za kupnju prijenosnika najniže kategorije, onih do 2.000 kuna. Ukoliko vaši apetiti nisu preveliki, ovih 6 laptopa će zadovoljiti većinu potreba za uredske poslove, surfanje i multimediju.

Zanimljiva je i tema "Na zahtjev" (on demand), koja nudi prikaz svih u Hrvatskoj dostupnih servisa digitalne videoteke, streaminga glazbe te igranja u oblaku. Na sličnom tragu je i tema o web aplikacijama, iz koje možete saznati kako, prema potrebi, klasični desktop u potpunosti zamijeniti webom.

Za one koji razmišljaju o 3D modeliranju i animaciji u FOSS okruženju, donosimo i pregled novosti u Blenderu. Na kraju, možete pročitati i treći dio teme o prijenosu podataka iz SQL u NoSQL baze podataka, koji govori o povezivanju s bazom MongoDB.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.