Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook u Njemačkoj kreće s novim alatima protiv lažnih vijesti Istaknuto

Facebook u Njemačkoj kreće s novim alatima protiv lažnih vijesti

Nakon prijedloga njemačkih vlasti da se protiv internetskih društvenih mreža uvedu kazne od 50000 € po lažnoj vijesti objavljenoj na njihovim stranicama, Áine Kerr, direktorica Facebookovog odjela "Journalism Partnerships" objavila je da će u Njemačkoj ubrzo biti pokrenute nadogradnje koje će olakšati prijavljivanje lažnih vijesti od strane korisnika te provjere od strane partnerskih organizacija koje će kontrolirati njihovu vjerodostojnost.

Mada su se mnogi podijelili oko toga je li Facebook odgovoran za lažne vijesti koje objavljuju njegovi korisnici, najveća društvena mreža nije željela čekati pravorijek sudskih vlasti, već se očito preplašila mogućnosti da bude udarena po džepu pa je odlučila nešto učiniti po tom pitanju.

Sustav će funkcionirati tako da će nakon prijave od strane korisnika potencijalne lažne vijesti biti proslijeđene organizacijama koje su potpisnice povelje "Poynter’s International Fact Checking Code of Principles" te provjeravaju istinitost medijskih objava. Ukoliko te organizacije otkriju da se radi o lažnoj informaciji, svaka takva vijest će u korisničkim news feedovima biti označena kao "osporena".

Zbog lažnih vijesti Facebook je u posljednje vrijeme bio jako kritiziran, posebice u vezi proteklih američkih predsjedničkih izbora, a zatim i zbog potencijalnog utjecanja na parlamentarne izbore u Njemačkoj, koji se tek trebaju održati sredinom ove godine. Nakon Njemačke ovi bi se alati trebali početi primijenjivati i drugdje po svijetu. Nije poznato hoće li Facebook kažnjavati korisnike koji objavljuju lažne vijesti. Otvoreno ostaje i pitanje kako će se tretirati popularne satirične pseudovijesti.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next