Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AMD predstavio sljedeću generaciju GPU-a -- Vega Istaknuto

AMD predstavio sljedeću generaciju GPU-a -- Vega

Istovremeno dok na sajmui CES 2017 nastoji čim više promovirati Ryzen procesore koji nakon dugo vremena predstavljaju određenu prijetnju Intelu u domeni high-end desktop CPU-a, AMD je uspio predstaviti i najnoviju GPU tehnologiju pod nazivom Vega, koja bi se također trebala pojaviti na tržištu tijekom ove godine, zajedno s Ryzenom ili malo iza njega.

Iz AMD-a kažu da je Vega najveće unaprjeđenje u njihovoj grafici u posljednjih 5 godina. "Redizajniran geometrijski engine u Vega GPU-ima obećava puno više performanse". navodi AMD-ov Scott Wasson. "Sada ima mogućnost procesiranja više od dvostruko poligona po taktu u odnosu na prošlu generaciju".

AMD posebno izdvaja Vegin High Bandwidth Cache i High Bandwidth Controller, koji prema njihovim riječima "probijaju granice u domeni memorije grafičkih kartica". U običnim GPU-ima developeri moraju sve podatke potrebne za renderiranje ubaciti u frame buffer, što znači da se svi poligoni, shaderi i teksture trebaju ugurati u VRAM vaše grafičke kartice.

High Bandwidth Cache i High Bandwidth Controller koje donosi Vega omogućuju stream u renderiranje podataka sa sistemske memorije vašeg PC-a, pa čak i SSD-a, što znači da uopće nije potrebno da prolaze kroz frame buffer grafičke kartice.

"Više niste limitirani količinom grafičke memorije na čipu", objašnjava Wasson. "Ona je jedino limitrana količinom memorije ili pohrane koju ste postavili na vaš sustav. Vega arhitektura je u mogućnosti skaliranja do maksimalnih 512 TB kao virtual address prostora dostupnog grafičkom procesoru."

AMD Vegu naziva arhitekturom s najvećom mogućnošću skaliranja na svijetu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako bi demonstirao moć ove arhitekture, AMD je prikazao igranje Dooma u 4K razlučivosti pomoću referentne Vega grafičke kartice. Na Ultra postavkama igra je letjela u prosjeku na 70 fps, uz nekoliko padova na 40 fps, kao što možete pogledati u ovom videu.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next