Logo
Ispiši ovu stranicu

S novom godinom dolazi i jubilarni novi VIDI Istaknuto

S novom godinom dolazi i jubilarni novi VIDI

U 2017. godinu ušli smo objavom jubilarnog 250. broja časopisa Vidi pa smo priliku iskoristili da vam pružimo doista samo najbolje, probrane i najuzbudljivije testove, teme, priče i preglede najznačajnijih zbivanja u svijetu IT-a.

Iznimno je zanimljiva priča o uspješnom hrvatskom startupu Nanodiy, koji svojom patentiranom tehnologijom za tisak na tkaninu želi pokrenuti revoluciju u tiskarskoj industriji. Nanodiy tehnologija, omogućava jednostavan, brz i povoljan tisak na sve vrste tekstila svjetlije nijanse. Sve što je potrebno je prosječan inkjet printer, termo preša i Nanodiy komponente koje uključuju posebne boje, stabilizator i papir. Na taj način moguće je pokrenuti vlastiti tiskarski/dizajnerski biznis s početnim ulaganjem već od samo 3000 kn. Interes za ovu tehnologiju već je velik i osim u Hrvatskoj, Nanodiy proizvodi dostupni su trenutno još i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Portugalu, Srbiji, Njemačkoj i Turskoj.

Vidi 250 Nano Diy VIDIClanakVelika

Slično dizruptivnom potencijalu Nanodiy tehnologije u tiskarskoj industriji, u industriji pametnih telefona već djeluju tzv. „flagship killeri“. Zadnji broj Vidija predstavlja 10 najvećih izazivača iz srednje klase pametnih telefona koji po svojim hardverskim značajkama i posebice cijenama uvelike prijete razvikanim modelima najpoznatijih proizvođača, čime privatnim i poslovnim korisnicima predstavljaju jako zanimljivu alternativu, a velikim proizvođačima opasnu konkurenciju.

Vidi 250 Flagship killeri VIDIClanakVelika

Tema broja pak na čak 52 stranice predstavlja 250 trenutno najboljih uređaja i komada hardvera podijeljenih u 25 kategorija. To znači da imate priliku saznati koji su Top 10 proizvodi unutar svake kategorije, od procesora, grafičkih kartica, pametnih satova i narukvica, PC konfiguracija, sve do dronova i hi-tech igračaka, a nismo zaboravili ni najbolje pametne aute pa ni gadgete koji sami po sebi možda ne spadaju u IT, ali se savršeno nadopunjuju s njim. Pročitajte temu i odaberite najbolju tehnologiju za vaš dom, ured i život u pokretu.

Usporedni test akcijskih kamera obavili smo i u uz pomoć jedne od najopakijih hokejaških ekipa u Europi, KHL Medveščaka. Medvjedi su tijekom treninga na svojim kacigama nosili akcijske kamere i pružili nam mogućnost da saznamo kako snimaju, ali i da vidimo što je prava žestoka hokejaška akcija iz prvog lica, kakvu nećete moći vidjeti ni na TV-u ni u gledalištu Ledene dvorane ili Arene.

Odlučili smo provjeriti i gaming mogućnosti nove generacije "budget" procesora s integriranom grafikom. Zaigrali smo nekoliko naslova različitih hardverskih zahtjeva, odvrtili benchmarke i donijeli zaključke, koje možete doznati u aktualnom broju časopisa Vidi.

A već kad smo kod igara, novi Vidi otkriva detalje o tome kako je jedna naizgled jednostavna i grafički neatraktivna igra postala kult o kojem svi pričaju. Osim što ga ionako vole zaigrati osobe svih dobnih skupina, Minecraft je stigao i u škole, gdje se koristi kao nastavno sredstvo koje omogućuje učenje više nastavnih predmeta uz igru, a u tom je edukacijskom obliku stigao i u hrvatske škole.

Vidi 250 Minecraft VIDIClanakVelika

Za one koje zanima prebacivanje podataka iz relacijskih u nerelacijske baze podataka, ovaj broj donosi i očekivani dovršetak teme o prijenosu podataka iz SQL u NoSQL baze podataka.

Među ostalim zanimljivim temama, pronaći ćete i radionicu internet televizije za koju smo koristili PS4 Pro konzolu i PlayRoom softfver, odnosno aplikaciju AR Studio, kako bismo vam pokazali još jednu alternativu za snimanje vlastitog TV programa uživo. Za brojne studijske efekte, rasvjetu i grafiku neće vam trebati ništa drugo osim konzole PS4, besplatnog softvera i pametnog telefona.

Sve to i još mnogo drugog sadržaja potražite u jubilarnom 250. broju časopisa Vidi, dostupnom na svim kioscima u zemlji i mnogima izvan nje.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.