Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Cyanogen: „Upucati ćemo Google u glavu“ Istaknuto

Cyanogen: „Upucati ćemo Google u glavu“

Broj pametnih telefona će narasti s trenutnih 2.5 milijardi na 6 milijardi do 2020 godine. Cijene brzih i dobro opremljenih mobitela mahnito padaju, i oslobađaju mjesto na tržištu donedavno nepoznatim proizvođačima mobilnog hardvera i softvera. Usprkos tome, iOS i Android još uvijek kontroliraju oko 96% tržišta mobilnih platformi. Cyanogen ne želi doći između Applea i Googlea, nego se nametnuti na tržištu kao treća opcija ili kako je slikovito opisao njegov glavni direktor i suosnivač Kirt McMaster: „Želimo upucati Google u glavu“.

Inače, Cyanogen je star šest godina i po izgledu sustava i načinu rada je sličan Androidu, ali nije u kontroli Googlea. McMaster je za Forbes otkrio da su prikupili 80 milijuna dolara investicija od moćnih kompanija kao što su Qualcomm, Telefonica i medijskog mogula Ruperta Murdocha, dok se među prijašnjim investitorima nalaze Benchmark, Andreessen Horowitz, Redpoint Ventures i Tencent. Također se šuška da je Cyanogen vrlo blizu sklapanja partnerstva s Microsoftom i njegovim servisima Bingom, Skypeom, Outlookom i OneDrive virtualnim oblakom.

Do sada već 50 milijuna ljudi ima Cyanogen na svojim pametnim telefonima, a analitičari predviđaju da bi mogli prodati oko milijardu pametnih telefona, više od ukupnog broja prodanih iPhonea.

Proteklih godina puno moćnije i bogatije korporacija poput Microsofta, BlackBerryja ili Nokie nisu bile pretjerano uspješne u uzimanju dijela kolača Googleu i Appleu, ali iz Cyanogena su uvjereni da će uspjeti. Ključ im je u otvaranju pristupa i koda svog operativnog sustava više od Androida i puno više od iOS-a. Nadaju se da će to privući developere kojima je dosta zatvorenosti dva glavna mobilna diva. Nadaju se da će u svoje pametne telefone ugraditi načine plaćanja kao što su Visa ili PayPal koji će raditi brže i bolje nego Google Wallet, žele ukomponirati Skype direktno u tipkovnicu, a Spotify bi im mogao postati defaultni svirač glazbe koji bi pronalazio pjesme preko glasovnih naredbi.

Ostvare li se ove želje, osim developera i programera će najviše profitirati korisnici, kojima će vrhunske usluge na vrhunskim pametnim telefonima biti dostupne na najbrži mogući način po najpovoljnijoj cijeni.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next