Logo
Ispiši ovu stranicu

Kineski proizvođači pametnih telefona rastu dok Samsung i Apple bilježe pad prodaje Istaknuto

Kineski proizvođači pametnih telefona rastu dok Samsung i Apple bilježe pad prodaje

Prema Gartnerovim podacima, čini se da od pada Samsunga nakon fijaska s doslovno eksplozivnim telefonima Galaxy Note 7 najviše koristi zapravo nje imao Apple, nego kineski proizvođači Android uređaja, javlja The Inquirer.

Kao što je bilo i očekivano prodaja Samsungovih telefona je nakon nužnog povlačenja Note 7 telefona pala u trećem kvartalu 2016. godine. Ukupan Samsungov udio na tržištu pametnih telefona je sa prijašnjih 23,6% pao na 19,2 %. No, čini se da ova činjenica nije toliko išla u korist velikom konkurentu Apple-u, koliko manjim kineskim proizvođačima.

Appleov je udio na tržištu u trećem kvartalu također pao u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Apple je tako pao sa 13% na 11,5% udjela na tržištu pametnih telefona. S druge strane, kineske tvrtke Huawei, Oppo i BBK bilježe rast. Huawei je porastao sa 7,7% udjela na tržištu na 8,7%, Oppo sa 3,4% na 6,7%, a BBK je porastao sa 2,9% na 5,3% udjela na tržištu pametnih telefona.

Iz Gartnera ovo tumače činjenicom da većina uobičajenih Samsungovih kupaca ipak preferira Android telefone pa im drugi izbor teško mogu biti Appleovi iOS uređaji. „Za nesuđeni korisnike telefona Note 7 vjerojatno je da će ostati pri Samsungu ili barem pri Androidu.“, rekla je voditeljica istraživanja u Gartneru Roberta Gozza.

Android kao platforma nastavlja dominirati i rasti i u trećem kvartalu ove godine pripalo mu je 87,8% udjela na tržištu pametnih telefona, što je dodatni porast u odnosu na prošlogodišnjih 84,7% udjela.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.