Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska komisija dodijelila 1,8 milijuna € za razvoj poljoprivredne laserske ograde u UK-u Istaknuto

Europska komisija dodijelila 1,8 milijuna € za razvoj poljoprivredne laserske ograde u UK-u

Dokle god službeno traje članstvo u Europskoj uniji, moguće je koristiti i EU fondove. Tako je Europska komisija dodijelila 1777985 € Sveučilištu John Moores u Liverpoolu za razvoj Agrilasera – poljoprivredne laserske ograde koja bi trebala ptice, štakore i druge štetočine držati podalje od obrađenog zemljišta ili stočne hrane.

Agrilaser je dio sveučilišnog projekta LIFE Laser Fence u suradnji s partnerima iz UK-a, Španjolske i Nizozemske. Sam uređaj proizvodi nizozemski Bird Control Group i već je u stanju tjerati nepoželjne ptice sa poljoprivrednih zemljišta, no kroz projekt se planira nadograditi uređaj na način da udaljava i druge životinje koje prave štetu na poljima, kao što su npr. miševi i štakori.

Prednost ovog pristupa je u tome što isključuje otrove iz hranidbenog lanca, ne zagađuje okoliš, ne ubija životinje, nego ih samo udaljava i donosi uštedu poljoprivrednicima, koji više ne bi morali kupovati ionako štetne otrove protiv miševa i drugih štetočina. Time se uz efikasniju poljoprivredu istovremeno čuva i bioraznolikost, kao i opće zdravlje hranidbenog lanca.

Testiranje i demonstracije obavljat će se na lokacijama u Škotskoj i Španjolskoj.

Postoje strahovi, međutim, da bi ovakve suradnje na relaciji EU-UK mogle biti otežane jednom kada ta zemlja istupi iz EU, na štetu obje strane.

Izvor: Europska komisija

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next