Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Otvara se hrvatska podružnica Funderbeama Istaknuto

Otvara se hrvatska podružnica Funderbeama

Kao što smo i ranije pisali, u suradnji sa Zagrebačkom burzom, otvara se hrvatska podružnica estonske tvrtke Funderbeam, koja će biti namijenjena prvenstveno tržištu jugoistočne Europe, potvrdile su nam Kaidi Ruusalepp, osnivačica i direktorica Funderbeama, i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Funderbeam je svojevrsna burza za investicije u startupe. Radi se o platformi temeljenoj na blockchain tehnologiji za investicije i trgovinu rastućih tvrtki, koja u Estoniji postoji već neko vrijeme i već prikuplja sredstva za razne kompanije. Hrvatska je podružnica predstavljena na godišnjoj konferenciji Zagrebačke burze u Poreču.

"Mi smo tu vidjeli priliku za nas kao burzu, da jednostavno koristimo njihov biznis model i da ga lokaliziramo.", rekla je predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

"Jako nam se sviđa stav Zagrebačke burze. Oni razumiju da se sprema siva budućnost za one koji ne gledaju dalje od svojih uobičajenih vrjednost. Zato su nas kontaktirali, posjetili i svidjelo im se što smo izgradili i ostalo je povijest. Funderbeam radi samo s partnerima koji su vizionari, koji se ne boje pokretati inovativna rješenja u tradicionalnim sektorima i koji se zaista trude ostvariti ciljeve. Uz Zagrebačku burzu želimo pokazati snagu partnerstva između novopridošlog i čvrstog tradicionalnog sudionika financijskog sektora.", rekla je osnivačica i direktorica Funderbeama Kaidi Ruusalepp.

Prvi susret Zagrebačke burze i Funderbeama je bio u svibnju, a ovaj bi tjedan trebala u hrvatskoj biti registrirana i nova tvrtka, imenom Funderbeam SEE (South-East Europe). Ciljana skupina ove podružnice prvenstveno su startupovi s područja bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunjske i Grčke, mada je načelno otvorena i za tvrtke iz cijeloga svijeta.

Postoji i proces selekcije startupova kojima će biti omogućeno sudjelovanje na ovoj platformi pa je opća usmjerenost na regiju potaknuta i praktičnim razlogom jednostavnije provjere prijavljenih, objašnjava Gažić i dodaje: "Želimo osigurati da što veći broj naših startupova i uspije. Poznato je da su startupovi vrlo rizično ulaganje i da veliki dio njih ipak ne naraste do veličine globalnih kompanija, ali ako uspijemo napraviti takav selekcijski proces da barem većina naših startupova bude uspješna mi ćemo biti jako zadovoljni. Mogućnost pogreške u odabiru, naravno, postoji, ali želimo razviti proces selekcije koji će ukloniti rizik da se na platformi pojave kompanije koje bi prikupile sredstva, a onda nestale. Želimo osigurati da naši startupovi imaju nekakvu perspektivu."

U Europskoj uniji ne postoji jedan zakon koji regulira pitanje financiranja startupova putem crowd fundinga, nego je prepušteno pojedinim zemljama da same to zakonski reguliraju, što u Europi trenutno imaju samo Njemačka, UK, Francuska i Italija. U svim ostalim zemljama crowd funding mora poštovati druge zakone na snazi, a koji nisu direktno vezani uz crowd funding. Tako je i Funderbeam u Estoniji razvio svoj model, koji žele što prije replicirati na druga tržišta, objasnila nam je Gažić: "Estonija je jako mala, ima samo 1,3 milijuna stanovnika. Tržište SEE regije je bitno veće i postoji potencijal da će se javiti više startupova."

"Mi kao uređeno tržište želimo omogućiti okruženje koje će nam za pet ili deset godina dovesti neka velika uvrštenja na burzu. Sva velika poduzeća danas su nastala kao startupovi. Mi kao burza tu vidimo priliku da kroz razvoj okruženja u kojem startupovi mogu rasti osiguravamo da u budućnosti te firme dođu i na hrvatsko tržište kapitala.", rekla je Gažić

GMD 5992Osnivači Funderbeam SEE: Kaidi Ruusalepp, Urmas Peiker, Ivana Gažić

Prednost koju ova platforma omogućava investitorima je mogućnost trgovanja udjelima nakon investiranja u određeni startup. Istovremeno prednosti za same startupe su, kako nam kaže Ruusalepp, globalna baza investitora, likvidnost i marketing. "U startup sektoru investitori nisu samo investitori, oni su dio zajednice, ambasadori, prodavači i podrška. To je velika stvar za tvrtke u rastu. Pored toga, tvrtke na Funderbeamu imaju dobru medijsku pokrivenost i pažnju investitora.", ističe Ruusalepp.

Investicije se vode u tokenima koje osigurava blockchain tehnologija, koju je popularizirao Bitcoin. Svaki token sadrži informaciju o tome tko je vlasnik tokena i u kojem startupu, koja se nalazi na javnom registru, a omogućava i razmjenu. Blockchain omogućava svojevrstan registrar vlasništva za startupe.

fundergrafika

Pokrenuta je već i web stranica za Funderbeam SEE s naslovnicom na hrvatskom jeziku, ali prezentacija samih startupa će biti na engleskom, jer uobičajeno je da u startupove ulažu ljudi iz puno različitih zemalja. Prvi startupovi su se već počeli prijavljivati, a sama "startup burza" će krenuti nakon prvog procesa selekcije i konzulatacija sa startupovima. Prvi startapovi koji će ovim putem prikupljati sredstva mogli bi biti predstavljeni već prije Nove godine, kaže nam Gažić.

Za prijave i više informacija posjetiti službene stranice Funderbeam SEE: see.funderbeam.com

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next