Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Odlučite se gdje studirati IT i kako se najbolje zaposliti sa stečenim znanjem uz novi broj časopisa VIDI Istaknuto

Odlučite se gdje studirati IT i kako se najbolje zaposliti sa stečenim znanjem uz novi broj časopisa VIDI

U prvom broju nakon ljetne pauze časopis Vidi donosi aktualne teme kao što su edukacija i zapošljavanje. Kao prvo, tu je poseban prilog VIDI.edu, koji donosi pregled osam vrhunskih hrvatskih fakulteta i učilišta koji nude IT smjerove i programe. S obzirom na to da se gotovo 83 posto hrvatskih IT tvrtki u posljednje vrijeme susrelo s nedostatkom stručnjaka, dobro je znati što nude domaće visokoobrazovne ustanove, pa vjerujemo da će naš prilog od podjednake koristi biti onima koji žele upisati fakultet, ali i poslodavcima koji žele doći do najboljih svježih kadrova za svoje tvrtke.

Kao drugo, novi Vidi donosi detaljan prikaz freelance platforme za programere i softverske dizajnere Toptal, koji potencijalno omogućuje ostvarenje snova mnogih mladih IT-evaca, a to je ostati u Hrvatskoj i raditi za stranog poslodavca na projektima za globalno tržište. No, put do ulaska u Toptal mrežu vrlo je kompliciran i teško ga je moguće proći improvizirajući, a nakon tri neuspjela pokušaja, isključeni ste zauvijek. U novom Vidiju ćete saznati obilje detalja o Toptalu i otkriti kako se kandidirati za ulazak u "pleme" Toptalovaca i time napravili vrlo značajan korak u svojoj karijeri bez pakiranja kofera za bijeli svijet.

Vidi 247 Toptal VIDIClanakVelikaToptal website

Da ne biste pomislili da se u Hrvatskoj može uspjeti isključivo radom za strane poslodavce, u ovom broju vam predstavljamo novi set hrvatskih super zanimljivih tvrtki koje nude odlične izazove rada na najnovijoj tehnologiji uz prednost ostanka u Hrvatskoj. Ovoga puta se radi o sedam vrhunskih hrvatskih studija za izradu PC igara koji su se ove godine predstavili na najvećem događaju gaming industrije Gamescomu, a njihove igre bilježe downloade stotina tisuća korisnika širom planeta. Ukoliko se trend uspješnih gaming tvrtki nastavi, ne trebamo vam ni govoriti koliko bi to moglo utjecati na zapošljavanje i ostanak mladih stručnjaka u Hrvatskoj koji će moći svima ponosno reći da doslovno žive od igranja.

Vidi 247 Hrvatski game developeri VIDIClanakVelikaDamjan Mravunac, Croteam

Zanimljiv je i izvještaj sa berlinskog sajma potrošačke elektronike IFA 2016, koji daje prikaz zanimljivih novih proizvoda koji su tamo predstavljeni, među kojima je posebno interesantan prvi gamerski laptop sa zakrivljenim zaslonom dijagonale od čak 21 inča, a ni hladnjak s Windowsima 10 nije za baciti.

Vidi 247 IFA 2016 Acer Predator 21X VIDIClanakVelikaIFA 2016, Acer Predator 21X

Došlo je i do velike smjene generacija u svijetu grafičkih kartica pa je naša ekipa iz Vidilaba odlučila testirati sve te silne GPU-ove koji po mnogima predstavljaju najvažniju komponentu računala, a na tražilicama hardvera su najtraženiji pojmovi. Najnovije smo grafičke kartice odlučili upariti s best buy procesorima, kako bismo te top grafičke čipove približili korisnicima koji ne raspolažu neograničenim budžetima za kupnju hardvera. Saznat ćete što s time možete dobiti, odnosno hoćete li moći igrati najzahtjevnije igre i vrtiti "najproždrljivije" aplikacije bez potrebe da iz čarape istresete zadnju lipu.

U ovom broju vraća se kolumna jedne od legendi Vidija, Miroslava Ambruša Kiša – Maka, koordinatora istraživanja u timu Synergy Moon koji sudjeluje u natjecanju za Google Lunar Xprize, čiji bi robot uskoro trebao sletjeti na Mjesec. U njegovim kolumnama ćete između ostaloga biti u prilici saznati o utjecaju svemirskih istraživanja na čitavo čovječanstvo pa tako i na svakoga od nas, jer često nismo niti svjesni da su recimo mikroprocesori u našim računalima i gadgetima stigli iz znanstvenih laboratorija koji su razvijali tehnologiju za potrebe putovanja u orbitu Zemlje i na Mjesec.

Vidi 247 kolumna MAK VIDIClanakVelikaMiroslav Ambruš Kiš -- Mak

Kad već spominjemo gadgete, u ovom broju vam donosimo testove dva vrlo zanimljiva uređaja iz Android i iOS svijeta, Samsung Galaxy Note 7 i Appleov iPhone 7. Odmah treba reći da nam Note 7 nije eksplodirao niti se zapalio, dok smo iPhone 7 uspješno benchmarkirali i izblendali, pa možemo konstantirati da su oba dobro prošla na našim najžešćim testovima.

U posljednje su vrijeme vrlo popularni i pametni sustavi nadzora doma, no s obzirom na to da za njih treba izdvojiti poprilične količine novca, odlučili smo napraviti radionicu koja će vam otkriti kako stari Android telefon pretvoriti u nadzornu kameru i putem aplikacije pratiti što se događa u vašem domu kada vas nema kod kuće.

Predstavljamo i hrvatskog digitalnog umjetnika Vedrana Klemensa, koji je štafelaj uspješno zamijenio tabletom, pa su čak i njegovi bivši profesori s Akademije likovne umjetnosti napokon morali priznati da mu tehnologija nije nimalo pokvarila izričaj, već ga je naprotiv unaprijedila.

Svemu tome pridružuju se i uobičajeno brojni pojedinačni testovi najsvježijeg i najboljeg hardvera, "Palac gore" preporuke za kupnju najboljeg hardvera, te obilje vijesti iz svijeta tehnologije i "primijenjene znanosti".

Zato obavezno potražite novi Vidi, dostupan na svim kioscima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next