Logo
Ispiši ovu stranicu

Uber u pola godine bilježi gubitke od barem 1,27 milijardi dolara Istaknuto

Uber u pola godine bilježi gubitke od barem 1,27 milijardi dolara

Paralelno s brzim i vrtoglavim rastom, čini se da se Uber još uvijek bori i s nezanemarivim financijskim poteškoćama. Uberov voditelj financija Gautam Gupta objavio je ulagačima da se u drugoj četvrtini 2016. godine povećao gubitak tvrtke, čak i u SAD-u, gdje se u prošloj četvrtini bilježio dobitak.

U prvoj četvrtini ove godine Uber je navodno izgubio oko 520 milijuna američkih dolara bruto. U drugoj četvrtini gubitak prelazi 750 milijuna dolara, uključujući nekih oko 100 milijuna dolara manjka u SAD-u. Prema tome, u prvoj polovici 2016. godine Uber bilježi ukupan gubitak od barem 1,27 milijardi dolara. Gupta je rekao ulagačima da je većina gubitka navodno uzrokovana vozačkim subvencijama.

"Nema mnogo tehnoloških tvrtki koje bi mogle toliko brzo izgubiti toliko novca", rekao je Aswath Damodaran, profesor poslovanja na Sveučilištu u New Yorku, koji je i ranije već izražavao skepsu prema privatnoj tvrtci koja je u rekordno kratkom vremenu prikupila nevjerojatan kapital.

Uberu, međutim, rastu i prihodi pa su od 960 milijuna dolara od prošle četvrtine, u drugoj četvrtini ove godine porasli na 1,1 milijardu dolara. No, sveukupno time ipak ostaju u gubitku.

Joe Grundfest, profesor prava i poslovanja na sveučilištu Stanford objasnio je da nije rijetkost da tvrtke gube velike sume novca dok su u procesu izgradnje tržišta i bore se za što veći tržišni udio, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li Uber uspjeti prerasti u profitabilnu tvrtku.

Izvor: Bloomberg

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.