Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Natječaj E-impuls objavljen uz korekcije CISEx-a Istaknuto

Tajana Barančić, predsjednica Upravnog odbora udruge CISEx Tajana Barančić, predsjednica Upravnog odbora udruge CISEx

Konačnu verziju natječaja E-impuls za dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) za malo i srednje poduzetništvo te obrtništvo Ministrarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) je objavilo uvažavajući prijedlog udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera – CISEx. Na natječaj se ipak mogu prijaviti projekti bez obzira na razinu zaduženosti prijavitelja.

Radna verzija natječaja uključivala je uvjet za prihvatljivost prijavitelja prema kojem koeficijent vlastitog financiranja mora biti manji ili jednak 35%, tj. da se do 35% ukupne imovine društva financira iz vlastitih sredstava (kapital, rezerve, zadržana dobit i dobit tekuće godine), dok ostalo financiraju vjerovnici. Iz CISEx su upozoravali da se na takav natječaj mogu prijaviti „samo visoko zadužene tvrtke kao i one koje su lijepo isplaćivale godinama svu dobit pa sada prividno ispadaju prezadužene i mogu uzeti 85% bespovratne potpore kao nagradu za takvu poslovnu politiku.“

Takav je uvjet iz natječaja isključivao većinu mikro i malih poduzetnika učlanjenih u CISEx, a stav je Ministrarstva tijekom savjetovanja bio da si tvrtke koje nisu toliko zadužene mogu priuštiti kredite. Ovakva politika poticanja zaduživanja i/ili nagrađivanja sumnjivih financijskih praksi CISEx-u nije prihvatljiva pa su apelirali na isključivanje takvog uvjeta iz konačnog teksta natječaja.

Natječaj je konačno objavljen u četvrtak 21. srpnja i sporan je uvjet isključen iz teksta natječaja. U E-impulsu ipak mogu konkurirati projekti svojom kvalitetom neovisno o tome jesu li prijavitelji više ili manje zaduženi.

Ukupan fond natječaja iznosi 250 milijuna kn, a pojedini mikro i mali poduzetnici mogu za ulaganja u opremu i nematerijalnu imovinu iz njega dobiti potporu do 300.000 kn.

Natječaj E-impuls je otvoren do 30. rujna 2016. godine, a poziv možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: CISEx

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next