Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Novi Zakon o javnoj nabavi: ekonomski najpovoljnija ponuda kao jedini kriterij Istaknuto

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić Ministar gospodarstva Tomislav Panenić

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog zakona o javnoj nabavi kojim se ispunjava obveza Republike Hrvatske u prenošenju nove pravne stečevine EU u području javne nabave, uvažavajući pritom, kako tvrde iz Vlade, istaknute probleme u praksi javne nabave u Republici Hrvatskoj i konstruktivne prijedloge rješenja zaprimljene kroz postupak javnog savjetovanja.

Prema priopćenju Vlade, ključne novosti u ovome Zakonu su: "Ekonomski najpovoljnija ponuda bit će jedini kriterij za odabir ponude u postupku javne nabave, uvodi se europska jedinstvena dokumentacija o nabavi, obveza prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, povezivanje registara koje vode javna tijela (sudski, obrtni, FINA, Porezna uprava, kaznena evidencija i dr.) s Elektroničkim oglasnikom javne nabave Republike Hrvatske, a također se propisuje jedinstveni rok za žalbu od deset dana, neovisno o vrsti postupka, je li nabava male ili velike vrijednosti."

U dosadašnjoj praksi javne nabave u Hrvatskoj glavni je kriterij bio najniža cijena. Kriterij ekonomski najpovoljnije ponude razlikuje se u tome što omogućava da se uz kriterij cijene pri odabiru najbolje ponude sagledaju i kvalitativni kriteriji. Novi zakon time potiče obveznike javne nabave da ne odabiru nužno najjeftiniju ponudu, nego onu koja ima najbolji omjer uloženog i dobivenog.

Novi se zakon odnosi prvenstveno na javne i državne institucije i tvrtke, ali tiče se i svih njihovih aktualnih i potencijalnih ponuditelja. Zato smo se raspitali za mišljenje o novome Zakonu kod jedne od vodećih IT tvrtki iz Hrvatske.

"Određivanje ekonomski najpovoljnije ponude kao primarnog kriterija moglo bi imati pozitivne učinke na nabavu u IT sektoru s obzirom na to da se u velikom broju slučajeva usluge ne mogu mjeriti samo po cijeni već veliki utjecaj ima i tehnički dio ponude tj. njena ekonomska vrijednost. No, primarnost primjene ekonomski najpovoljnije ponude ne znači i obvezu primjene. Bojazan je na koji će način naručitelji primjenjivati institut ekonomski najpovoljnije ponude te da li će se kriteriji za odabir zaista određivati na način da se uzme u obzir trošak cjeloživotnog vijeka proizvoda/usluge. Naime, iz odredaba novog Zakona proizlazi da naručitelji mogu odrediti da cijena iznosi 99% [kriterija odabira] čime se neće ispuniti svrha ekonomski najpovoljnije ponude.", komentira Ante Mandić iz IN2 d.o.o.

Kao pozitivnu novinu Mandić komentira i jedinstveni rok za žalbu od 10 dana, pošto je dosadašnji rok od 5 dana u postupcima nabave male vrijednosti bio prekratak. Nadovezujući se na to, Mandić pozitivnom smatra "obvezu naručitelja da u postupcima velike vrijednosti mora opis predmeta nabave, tehničke specifikacije, kriterije za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta, kriterije za odabir ponude i posebne uvjete za izvršenje ugovora staviti na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima u trajanju od najmanje 5 dana, no smatramo da je rok od 5 dana premali da bi se moglo proučiti objavljeno i dostaviti suvisle primjedbe/komentare."

Što se tiče izmjena koje se odnose na pozivanje registara koje vode javna tijela s Elektroničkim oglasnikom javne nabave u IN2 smatraju da je izmjena dobra, ali da će proći dosta vremena da do povezivanja dođe, rekao je Mandić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next