Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft i Facebook provlače transatlantski kabel Istaknuto

Microsoft i Facebook provlače transatlantski kabel

Ne bi li zadovoljili potražnju za brzim cloudom i ostalim online uslugama Microsoft i Facebook su dogovorili zajedničku izgradnju podvodnog kabla ispod Atlantika.

Novi kabel će se zvati "MAREA" i izgradnja je predviđena od kolovoza ove godine do listopada 2017. i bit će dug oko 6600 kilometara, od SAD-a do južne Europe. Moći će prenijeti 160 terabita podataka u sekundi, a bit će pod upravom Telxiusa, tvrtke u sastavu španjolske telekomunikacijske kompanije Telefonica SA.

Prije skoro dvije godine sličan je potez učinio i Google, koji je u dogovoru s pet azijskih kompanija uložio oko 300 milijuna američkih dolara u razvoj transpacifičke mreže koja povezuje SAD i Japan.

Microsoft eksperimentira i s podvodnim podatkovnim centrima u sklopu svog Projekta Natick. Podvodne podatkovne centre bi trebali pogoniti morski obnovljivi izvori energije i trebali bi smanjiti trenutno goleme troškove hlađenja centara. Osim toga, smanjile bi se i udaljenosti među podatkovnim centrima koji povezuju različite populacije.

Izvor: Fortune

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next