Menu

EU ulaže milijardu eura u kvantno računalstvo

EU ulaže milijardu eura u kvantno računalstvo

U novom planu velikih tehnoloških investicija Europske unije, nalaze se i kvantne tehnologije. Europska unija nema više vremena čekati da znanstvenici otkriju osnovne principe rada kvantnih računala, pa već sada u tu tehnologiju ulaže milijardu eura, s idejom da se razviju konkretni projekti koji će svoju primjenu naći u praktičnoj uporabi.

Drugim riječima, EU ovom investicijom želi znanstvena otkrića na polju kvantnih tehnologija transferirati u stvarno okruženje. To znači da bi kvantna tehnologija trebala izaći iz znanstvenih laboratorija i naći se senzorima naših pametnih telefona, kućnim računalima, kao i u potpuno sigurnim i neprobojnim komunikacijskim sustavima.

Za sada je teško predvidjeti kada bi praktični proizvodi ove tehnologije mogli stići na tržište, no dobro je znati da Europska unija ulaže toliki novac u tehnologiju koja nam se još uvijek čini dalekom i egzotičnom. To bismo ujedno mogli protumačiti i tako da znanstveni savjetnici Europske unije možda znaju da nam je kvantno računalstvo puno bliže nego što mislimo.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next