Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Završeno 58. državno natjecanje mladih tehničara Istaknuto

Završeno 58. državno natjecanje mladih tehničara

Hrvatski učenici pokazali da u njima čuče veliki talenti za tehnologiju i inovacije. U suorganizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske zajednice tehničke kulture organizirano je 58. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske u Primoštenu od 30. ožujka do 1. travnja ove godine.

Natjecanje se odvijalo u Hotelu Zora, a domaćin je bila Osnovna škola Primošten. Na svečanom otvaranju, 30. ožujka 2016., nazočne su pozdravili u ime Agencije za odgoj i obrazovanje viši savjetnik Žarko Bošnjak, prof., u ime HZTK predsjednik Ivan Vlainić i u ime domaćina, ravnatelj OŠ Primošten Nedjeljko Marinov.

Predsjednik HZTK, Ivan Vlainić, je u svom govoru rekao kako je siguran da među prisutnima sjedi i neki novi Mate Rimac, što su djeca i ostali pristuni dočekali velikim pljeskom.

Na natjecanju je sudjelovalo 256 djece od 5. do 8. razrada osnovnih škola, najboljih sa školskih,/klupskih, te potom županijskih natjecanja, u ukupnoj konkurenciji od 7683 učenika. Obzirom da je donator natjecanja bila i naša izdavačka kuća, svaki mladi natjecatelj je dobio časopis Vidi, čime smo i mi dali doprinos podizanju njihovog interesa za ICT, tehnologiju i inovacije.

DSCF7121 VIDIClanakVelika

U svakoj kategoriji natjecanje se odvijalo u tri faze. U prvoj su učenici riješavali test, druga faza se sastojala od praktičnog rada, za koju su imali 12 školskih sati, i u trećoj fazi učenici su imali do 5 minuta vremena da svoje radove predstave pred komisijom.

Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom i koordinatni stol.

DSCF7103 VIDIClanakVelika
Konstruirali su i programirali robota koji spašava "žrtvu", te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

Nakon dva naporna dana, i uzbudljivog finala, u petak 1. travnja su proglašeni pobjednici u svih 12 područja u kojima su se natjecali:

Maja Profeta, 6. raz., OŠ Sveti Križ Začretje, Sv. Križ Začretje, područje natjecanja: maketarstvo i modelarstvo
Karlo Piškorić, 6. raz., OŠ Vladimir Nazor, Križevci, područje natjecanja: graditeljstvo
Nikolina Novak, 7. raz., OŠ Štrigova, Štrigova, područje natjecanja: obrada materijala
Marko Perišić, 7. raz., OŠ Vjekoslava Paraća, Solin, područje natjecanja: strojarske konstrukcije
Zvonimir Haramustek, 8. raz., OŠ Miroslava Krleže, Čepin, područje natjecanja: elektronika
Josip Rojtinić, 8. raz., OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina, područje natjecanja: elektrotehnika
Josip Smetiško, 6. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, područje natjecanja: robotika
Sven Palac, 7. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, područje natjecanja: automatika
Marie Kinkela, 8. raz., OŠ Vladimir Gortan, Rijeka, područje natjecanja: fotografija
Marina Hajdarović, 7. raz., OŠ Jure Kaštelana, Zagreb, područje natjecanja: modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
Josip Capan, 7. raz., OŠ Tenja, Tenja, područje natjecanja: orijentacija i komunikacija
Grgur Premec, 7. raz., I. OŠ Dugave, Zagreb, područje natjecanja: robotsko spašavanje žrtve.

Na završnoj svečanosti, uz proglašenje najboljih, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje gospodin Žarko Bošnjak podijelio je pohvalnice natjecateljima. Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila je 12 prvoplasiranih besplatnim sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Nagrade je uručila glavna tajnica HZTK Zdenka Terek, dipl. oecc.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next